Zubna protetika, mostovi, ljuske i krune

Zubne ljuske
Ljuske su tanki porculanski oblici koji se lijepe na površinu zubi. Prije ljepljenja zubi se malo izbruse po površini. Ljuske mogu biti izrađene od različitih materijala, ali najčešće je to porculan, jer je dovoljno čvrst, durabilan i ima prirodan izgled. Ljuske su slične krunama samo što za nji trebamo manje izbrusiti zub. Sa ljuskama dobivamo zube koji izgledaju prirodno, pravilno i bijelo.
Zubne ljuske

Zubne krune
Ako ste nekim slučajem oštetili zub ili je napukao ili je uništen zbog karijesa, vjerojatno ćete trebati novu krunu. Kruna je kompozitni pokrov koji se nadograđuje ne vaš zub. Krune mogu biti sastavljene od različitih materijala kao što su zlato, porculan, cirkon…Najprirodniji izgled od nabrojanih materijala daje porculan. Kada se krune stave na zube, formiraju se u željeni oblik i istovremeno dobijamo prirodan i lijep osmijeh sa bijelim zubima.
Zubne krune

Zubni mostovi
Zubni mostovi se koriste kada želimo ispuniti prazninu između zubi. Uobičajen i najjednostavniji je most sa tri zuba, kada je srednji zub u zraku pričvršćen na dva zuba sa bazom sa svake strane. Ako ne ispunimo praznine između zubi, riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati. A to je samo korak do gubljenja pravilnog ugriza i razvijanja paradentoze.
Zubni mostovi

Zubne proteze
Kada pacijentu nedostaje mnogo zubi jedna od jednostavnijih terapija je zubna proteza. U današnje vrijeme se sa zubnim protezama može postići kako funkcionalnost, tako i lijep i prirodan izgled.

Potpune i parcijalne proteze

Postoji više tipova i podjela zubnih proteza, a među njih spadaju i parcijalne i potpine proteze. Parcijane proteze se koriste kada pacijentu nedostaje manji broj zubi i one se tada umeću među postojeće zube. Potpune zubne proteze se koriste kada je u usnoj šupljini preostalo tek nekoliko zubi ili niti jedan. Obično se preostali zubi vade i uzima se otisak desnih. Otisak se potom šalje u zubni laboratorij gdje se proteze izrađuju prema njemu. Za vrijeme dok pacijent čeka na svoju protezu, dobiva privremene zube.
Zubne proteze

Zubne proteze na implantatima
Proteze na implantatima kao što i naziv govori, su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u čeljust i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu. Ta sidrišta mogu biti u obliku malih kugli ili prečki. Izvrsna osobina proteza na implantatima je da ih lagano možemo skidati zbog čišćenja i higijene, ali isto tako kada ih nosimo sigurno su učvršćene i i sasvim se sigurno osjećamo dok jedemo ili pričamo.
Zubne proteze na implantatima