All on six – inovativno rješenje za bezubost

Ova inovativna metoda za rehabilitiranje potpune bezubosti višestruka je dobit za pacijenta jer omogućava fiksno, potpuno i trajno rješenje bezubosti u samo jednom danu! All on six predstavlja naprednu metodu kojom dentalna protetska rehabilitacija dobiva sasvim novu dimenziju.

Mnogi pacijenti, nakon potpunog gubitka prirodnih zubi, odlučuju se za klasične mobilne proteze, no nakon kratkog nošenja, uviđaju kako taj način rehabilitiranja funkcionalnosti i estetike osmijeha nije optimalan.

Mobilne proteze:

 • ne prianjaju dovoljno čvrsto
 • smanjen je osjet okusa zbog prekrivenog nepca
 • govor je otežan
 • često ispadaju te pacijentima stvaraju neugodne situacije u svakodnevnom životu

Moderna stomatologija doskočila je rješavanju ovakvih poteškoća nakon što se izgube svi prirodni zubi, a vrlo napredna tehnika nadomještanja potpunog zubnog gubitka zove se tehnika all on six.

Potpuna bezubost

Potpuna bezubost ne znači da više nikad ne možete uživati u snažnom, lijepom i funkcionalnom osmijehu, upravo suprotno. Naš stomatološki tim stručnjaka usavršio je Smile design protokol kako bi pacijenti koji su izgubili sve prirodne zube mogli opet uživati.

Inovativna i izuzetno napredna tehnika all on six bazirana je na šest implantata te je samim time vrlo pouzdana, čvrsta i trajna metoda za nov, lijep osmijeh u jednom danu. Kad se pacijent odluči za tehniku all on six, potpuna protetska rehabilitacija odvija se u samo jednom danu, što predstavlja izuzetno dostignuće moderne stomatologija, a svjetske trendove prati i primjenjuje i naša stomatološka ordinacija.

Fiksna proteza na 6 implantata

Tehnika all on six idealna je metoda jer se u jednom danu mogu rehabilitirati svi zubi jedne čeljusti. 

Odluči li se pacijent, uz stručno savjetovanje našeg tima, za metodu rehabilitacije osmijeha ovom naprednom metodom koja vraća osmijeh u jednom danu, ona rješava pacijente osjećaja nestabilnosti klasičnih mobilnih proteza, daje im mogućnost ponovnog uživanja u hrani, piću, dugim razgovorima i osmijehu s najdražima, čime se drastično poboljšava opća kvaliteta života.

Upravo je naglasak na tom segmentu, prečesto zanemarivanom prilikom klasičnih metoda nadomještanja izgubljenih zubi. Polovičnu funkcionalnost, neadekvatnu estetiku i nedovoljnu stabilnost protetskog rada napokon je, razvijanjem ove revolucionarne implantološko-protetske metode, zamijenio prirodan osjećaj prilikom govora, jedenja, smijanja i uživanja u svakodnevnom životu. 

Kad se naši pacijenti odlučuju za pojedinu tehniku rehabilitiranja izgubljenog osmijeha, jedna od metoda za koju se odlučuju je upravo all on six. Ovom tehnikom pacijent dobiva potpuno rješenje, a to su fiksni zubi u jednom danu.

Ova tehnika, sastavljena od šest optimalno raspoređenih implantata po cijeloj čeljusnoj kosti, na koji se postavlja fiksna proteza, ima mnoštvo prednosti, a najveća od njih je relativno jednostavan proces ugradnje, novi fiksni zubi u jednom danu i trajno rješenje za bezubost. Kad se protetski rad, fiksni na implantatima, finalizira, pacijenti imaju cjelovito rješenje, estetski i funkcionalno besprijekorno.

Sinus lift kod all on 6 tehnike

Početna faza tehnike all on six uključuje procjenu stanja volumena kosti i njegove kvalitete radi buduće ugradnje dentalnih implantata. 

Ako dijagnostička procjena pomoću visokoosjetljivih dijagnostičkih metoda (3D CBCT) pokaže kako u stražnjoj regiji gornje čeljusti nedostaje volumen kosti za stabilnu ugradnju dentalnih implantata, potrebno je napraviti zahvat regeneriranja čeljusne kosti - zahvat sinus lift, odnosno podizanje sinusa.

Zahvat se obavlja kirurški u lokalnoj anesteziji, a po potrebi se može izvoditi i uz svjesnu sedaciju.

Ako prisutnost kosti i koštani volumen nisu povoljni za ugradnju, potrebna je augmentacija visine i širine kosti te podizanje dna sinusa. Prilikom zahvata, može se koristiti vlastita kost ili umjetna koštana tvar.

Važno je napomenuti da se danas ovaj zahvat najčešće izvodi prilikom ugradnje implantata te se tako štedi pacijentovo vrijeme, a broj potrebnih zahvata je smanjen, što predstavlja proces koji je pacijentima vrlo prihvatljiv.

U slučajevima većih koštanih gubitaka (resorpcije kosti), transplantiraju se takozvani koštani blokovi, uzeti sa stražnjeg dijela donje čeljusti ili s brade.

Postupak

Podizanje sinusa izvodi se u lokalnoj anesteziji te je rutinski, bezbolan i siguran zahvat. Izvodi se tako da se zarezuje i odiže zubno meso kako bi se razotkrila čeljusna kost (maksila).

Potom se odiže sinusna membrana, a na mjesto koštanog nedostatka umeće se vlastiti ili umjetan koštani materijal i faktori rasta iz krvne plazme (PRGF). Faktori rasta iz krvne plazme povoljno utječu na što bolje sraštavanje presađenog materijala.

PRGF

PRGF (Plasma Rich with Growth Factor) tehnologija spada u visokovrijedne tretmane s velikom primjenjivošću. U stomatologiji, ova tehnologija omogućava manje korištenje vlastitog tkiva kod zahvata regeneriranja koštanog volumena, potrebnog za ugradnju implantata.

Prije zahvata, pacijentu se vadi krv te se postupkom centrifugiranja iz krvi odvaja plazma. Potom se, prilikom podizanja sinusa ili augmentacije kosti, faktorima rasta obogaćena plazma umeće na mjesto na čeljusnoj kosti gdje je potrebno nadoknaditi volumen.

PRGF tretman uvelike pospješuje učinkovitost regeneracije čeljusne kosti.

Dentalni implantati u funkciji all on 6 tehnike

Kako bi tehnika all on six imala čvrstu bazu, ugrađuju se dentalni implantati. 

U tehnici all on six, ugrađuje se šest implantata, optimalno raspoređenih u čeljusti prema procjeni stručnog tima. 

Pacijenti nakon ugradnje, zbog odlične mogućnosti koju implantološki zahvat pruža, dobivaju privremene zube koje koriste tijekom perioda oseointegracije, vremena potrebnog da implantati srastu s kosti.

 Pacijenti nakon dobivanja finalnog fiksnog rada, koji se postavlja na implantate, svjedoče da osjećaju kao da su im ponovno vraćeni prirodni zubi.

Svakako prilikom biranja metode rehabilitiranja bezubosti treba uzeti u obzir komponentu rehabilitiranja cjelokupne estetike lica. Možemo zaključiti kako protetska rehabilitacija osmijeha podrazumijeva rehabilitaciju skladnog izgleda lica.

Osim potpune rehabilitacije žvačnog sustava, pacijentima je i potpuno promijenjen izgled lica jer kod bezubosti, gubi se mladenački izgled, a gornja i donja usna neprirodno upadaju prema unutrašnjosti ustiju. 

Upravo zato je rehabilitacija osmijeha pomoću šest dentalnih implantata na koji dolazi fiksan trajni most idealan način čuvanja mladenačkog, skladnog i svježeg izgleda lica.

Imedijatno opterećenje kod all on six tehnike

Već prilikom prvog pregleda, pacijentima koji ulaze u rehabilitacijsku implantološko-protetsku terapiju daje se do znanja da će, unutar 24 sata od ugradnje dentalnih implantata, ponovno dobiti fiksne privremene zube (provizorne proteze) te će ih nesmetano koristiti sve do posljednje faze kad se postavlja finalan fiksni most. 

Nakon ugradnje implantata, već nakon 24 sata, na implantate se može postaviti imedijatno opterećenje, odnosno privremeni fiksni most koji zatim ostaje u funkciji novih zubi, postavljenih u jednom danu, sve vrijeme cijeljenja implantata.

Vrijeme potrebno da implantati srastu s čeljusnom kosti je individualno, ali u prosjeku se radi o 3-6 mjeseci.

Kad se uspoređuju tehnike all on four i all on six, obje tehnike daju odlične rezultate u rješavanju problema bezubosti u jednom danu. 

Prilikom odlučivanja o tome koja tehnika za pacijenta bolje rehabilitira bezubost, pacijent prolazi detaljne konzultacije sa stručnim timom naše stomatološke klinike.

Bez obzira na izbor, tehnike all on four i all on six omogućavaju pacijentu imedijatno opterećenje unutar 24 sata od implantacije.

Toronto bridge

Toronto zubni most (eng. Toronto bridge) također se fiksni zubni most koji se ugrađuje na implantate, nakon što prođe proces oseointegracije. Projekt je realizirala grupa švedskih istraživača pod vodstvom profesora Per-Ingvara Brånemarka. Predstavljen je javnosti 1982. godine tijekom Svjetskog dentalnog kongresa u Torontu.

Toronto bridge (Toronto most) je finalan fiksni rad koji se ugrađuje na implantate nakon 3-6 mjeseci. Potpuno je to i fiksno rješenje za bezubost, a pacijenti imaju potpuno stabilan, funkcionalan i lijep osmijeh. Žvačna funkcija nakon ugradnje Toronto zubnog mosta potpuno je rehabilitirana.

Izrada

Toronto most izrađuje se u dentalnom laboratoriju. Na noseću strukturu u metalu ili cirkonu, modeliranjem se nadograđuje finalan fiksni rad – zubi izrađeni od materijala kompozita. 

Kompozit je otporan i lagan materijal, a ujedno je funkcionalan te estetski odlično funkcionira. Ako pacijent ima želju da se Toronto bridge izradi u cirkonu, nakon konzultacija s doktorom, moguće ga je izraditi i u tom materijalu. Toronto most često sadrži 12 ili 14 članova.

 Ova opcija fiksnog zubnog mosta daje pacijentima mogućnost šireg izbora materijala od kojeg se radi finalan protetski rad. 

Tako izravno sudjeluju u procesu kreiranja njima optimalne opcije i tako dobivaju kvalitetu, funkcionalnost i vrhunsku estetiku – omjer cijene i kvalitete upravo po željama pacijenta.

Nakon ugradnje Toronto mosta, potrebno je održavati temeljitu zubnu higijenu. Naši stomatolozi savjetovat će vam kako najefikasnije održavati savršenu higijenu usne šupljine, no generalna preporuka je svakodnevno koristiti interdentalne četkice, zubni konac, zubni tuš i dolaziti na redovite stomatološke preglede.

Kontaktiraj nas!

Prednosti Toronto mosta:

stabilno i fiksno rješenje, fiksni zubi
ugrađuje se na implantate
ukloniti ga može isključivo stomatolog
prikladan je za velik broj kliničkih slučajeva
izuzetno poboljšava kvalitetu života, posebno nakon dugotrajne bezubosti

All on six ili all on four?

Kad pacijenti postanu kandidati za rehabilitaciju osmijeha implantološko-protetskom tehnikom, često se moraju odlučiti između dvije vrlo popularne tehnike: all on four all on six. 

Ove dvije tehnike nadomještanja svih zubi u jednoj čeljusti vrlo su pouzdane, a pacijent unutar 24 sata dobiva sasvim novi, funkcionalan i prekrasan osmijeh. 

Ove dvije tehnike razlikuju se po broju implantata koji se ugrađuju u čeljusnu kost. Premda su ove dvije tehnike vrlo slične, razlika all on four all on six je u broju dentalnih implantata, ugrađenih u jednu čeljust.

Kako bi naši pacijenti saznali za koju od ove dvije tehnike su kandidati, u našoj stomatološkoj klinici obavljamo poseban protokol koji cijelom timu i samom pacijentu daje uvid u ishod, kao i u svaku fazu rehabilitiranja osmijeha. 

Ako stomatolog procijeni da su implantati all on four bolje rješenje za pacijenta, pacijent će u to biti jasno upućen.

Naši pacijenti detaljno se upoznaju sa svakim korakom našeg protokola, koji se prati prilikom rehabilitacije osmijeha tehnikom all on six:

Prva faza

 • Prva faza odnosi se na konzultacije i detaljne dijagnostičke preglede kojima se dobiva uvid u stanje čeljusne kosti i njezinoj trenutnoj kvaliteti za ugradnju implantata
 • Detaljnim razgovorom s našim stomatološkim timom dobit ćete više informacija o svim koracima koje proces rehabilitiranja osmijeha uključuje
 • Potrebno je odraditi pripremnu fazu, odnosno vađenje zaostalih puknutih korijena zuba ili zubi koje nije moguće spasiti
 • Ako se dijagnosticira resorpcija čeljusne kosti u stražnjoj regiji gornje čeljusti, pacijentu se ukazuje na sve prednosti u usporedbi s metodom all on four
 • Kako bi se stvorili povoljni uvjeti za ugradnju šest umjesto četiri implantata, koliko je potrebno za implantološku bazu tehnike all on four, potrebno je izvršiti podizanje sinusa u stražnjoj regiji. Zahvat je to koji, umetanjem vlastitog koštanog materijala ili onog umjetnog, nadoknađuje visinu i širinu kosti koja nedostaje. Danas se najčešće ovaj zahvat izvodi prilikom implantacije dentalnih implantata, a budući da su implantati izrađeni od materijala koji je biokompatibilan, tijekom 3-6 mjeseci oseointegracija (sraštavanje implantata s kosti) je izvršen
 • U prvim satima nakon ugradnje implantata, potrebno je hladiti mjesto implantacije kako bi se smanjilo oteknuće koje je minimalno
 • Nakon ugradnje šest implantata, unutar 24 sata od ugradnje, na implantate se postavlja imedijatno opterećenje. Tako pacijent dobiva nov osmijeh u samo jednom danu, čime se trajno rješava problem bezubosti i značajno se poboljšava kvaliteta pacijentovog života

Druga faza

 • U drugoj fazi, nakon što prođe proces oseointegracije, pacijent dolazi kako bi se uzeo otisak za finalan fiksni rad koji se postavlja na implantate
 • Prilikom uzimanja otiska, pacijentu se skida privremeni (provizorni) fiksni rad, poznat kao imedijatno opterećenje, i ponovno se vraća, te ga pacijent nosi još nekoliko dana, koliko je potrebno da finalan fiksni rad bude gotov i spreman za ugradnju

Posljednja faza

 • U posljednjoj fazi, pacijent dolazi na ugradnju konačnog fiksnog rada
 • Fiksira se trajni fiksni most te se kontrolira zagriz
 • Pacijent se sa specijalistom dogovara za termin redovnog pregleda, a doktor mu daje detalje upute o održavanju oralne higijene koja, da bi se održava uspješnost terapije, mora održavati svakodnevno, pomno i temeljito

Kad u gornjoj čeljusti (maksili) u stražnjoj regiji nedostaje volumen kosti potreban za ugradnju implantata, tada se najčešće bira tehnika all on four.

Ipak, ako se pacijent, u dogovoru s našim stručnim timom, odluči za tehniku all on six, potrebno je kirurški nadoknaditi odnosno nadograditi potrebnu širinu i visinu kosti, kako bi se dodatna dva implantata mogla ugraditi u stražnju regiju gornje čeljusti (maksile).

Najčešće postavljana pitanja o tehnici all on six:

Kako saznati jesam li dobar kandidat za all on six tehniku?

Jednostavno. Dođite na pregled. Na pregledu ćete prilikom konzultacija s našim stručnim timom doznati jeste li kandidat za all on six tehniku. Pregled 3D CBCT dijagnostičkom pretragom, naš će stručni tim dobiti detaljne informacije o stanju vaše čeljusne kosti, čija je zadovoljavajuća širina i visina potrebna za ugradnju šest dentalnih implantata.

Mogu li se fiksni zubi izvaditi?

Sami ne možete izvaditi fiksan most na implantatima. Prilikom redovnih pregleda, stomatolog odlučuje treba li radi pregleda uklanjati fiksan protetski rad. Tako ste sigurni da vam vaši fiksni zubi nikad neće ispadati i stvarati vam neugodne situacije.

Hoće li mi trebati regeneracija kosti?

Ako se prilikom dijagnostičkog pregleda 3D CBCT snimkom uoči da nemate dovoljnu visinu i širinu kosti u stražnjoj regiji gornje čeljusne kosti, a želite tehniku all on six, trebat ćete podizanje sinusa i augmentaciju kosti. To se danas najčešće obavlja u istom zahvati kad i ugradnja dentalnih implantata.

Mogu li normalno jesti nakon ugradnje implantata?

U prvim satima nakon ugradnje implantata, preporučljivo je ne pušiti i ne konzumirati pretopla i prehladna jela i pića. Možete jesti tekuću hranu i piti umjereno topla pića. Nakon toga ćete moći normalno nastaviti s hranjenjem.

Želim fiksne zube u jednom danu. Je li to moguće?

Moguće je. Odlučite li se za tehniku nadomještanja izgubljenih zubi tehnikom all on six, nakon što se ugrade dentalni implantati, unutar 24 sata izrađuju se privremeni (provizorni) fiksni zubi, koji se zovu imedijatno opterećenje. Tako naši pacijenti dobivaju fiksan i potpuno funkcionalan osmijeh u jednom danu!

Moji prirodni zubi su loši, želim ih zamijeniti tehnikom all on six. Je li to moguće?

Naravno da je moguće. Kad stomatolog procijeni da prirodne zube, zbog velikih karijesnih lezija, istrošenosti i pucanja, nije moguće spasiti, preporučuje se rehabilitacija žvačnog sustava dentalnim implantatima. Tako se sprječava resorpcija zubne kosti jer dentalni implantati vjerno zamjenjuju prirodan korijen zuba.

Koliko traju dentalni implantati?

Garancija na dentalne implantate je doživotna.

Nemam zube već 10 godina, jesam li dobar kandidat za ugradnju?

Bez obzira na to koliko dugo nemate prirodne zube, možete biti dobar kandidat za ugradnju dentalnih implantata. Kad nedostaje potrebna visina i širina čeljusne kosti za ugradnju, obavlja se podizanje sinusa i augmentacija kosti, kojima se nadomješta potreban koštani volumen.

Iskustva pacijenata

 • Stručni i profesionalni. Zahvaljujem cijelom timu, a posebno doktorici Tonki na strpljenju i umijeću da pacijenta opusti i objasni mu što je najbolje za njega. Hvala svima još jednom!

  Ivan M.

map-markerphoneangle-downyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp