Augmentacija kosti

Kontaktirja nas!

Pregled zubne kosti

Oralno zdravlje važno je za cjelokupno čovjekovo zdravlje. Iz tog razloga je potrebno održavati pravilno i redovito oralnu higijenu.

Brinuti o oralnom zdravlju uključuje i redovite stomatološke preglede koje često zanemarujemo zbog užurbanog načina života. Posljedica neredovite oralne higijene i neodlaska na stomatološke kontrole često dovodi do lošeg oralnog zdravlja.

Zubi postaju sve lošiji i dolazi do gubitka zuba. Gubitak zuba nastaje uslijed različitih trauma, ali bez obzira na razlog, gubitak zuba se treba nadoknaditi zbog njegove funkcionalne i estetske uloge. Naglasak na estetiku osmijeha danas je izuzetno istaknut.

Često zbog izgubljenog zuba ili više njih izbjegavamo društvena okupljanja, djelujemo nesigurno na poslovnim sastancima, razgovorima za posao i postajemo povučeniji, gubimo samopouzdanje.

Dentalna implantologija

Iako postoje brojne opcije kojima možemo nadoknaditi zub, možemo reći da nam dentalna implantologija daje najbolja rješenja kojima ga možemo nadoknaditi te tako vratiti zdrav i lijep osmijeh.

Osmijeh koji će savršeno izvršavati svoju funkciju koja uključuje estetiku, a time I vraćanje u normalne životne navike kao i vraćanje izgubljenog samopouzdanja.

Zato su danas u velikom broju slučajeva dentalni implantati najbolje rješenje.

Kako bi sa sigurnošću mogli reći da su dentalni implantati najbolje rješenje, stomatolozi trebaju biti sigurni postoji li dovoljan volumen kosti za njegovu ugradnju.

Stavljanje dentalnih implantata nije moguće ako ne postoji dovoljan volumen kosti koji će držati dentalni implantat.

Stomatološki pregled

Zato je prije ugradnje potreban stomatološki pregled na kojem će stomatolog vidjeti pacijentovo dentalno stanje.

Osim razgovora s pacijentom, pregled uključuje razne dijagnostičke postupke na temelju kojih se radi precizan plan terapije.

Tretman za pacijenta isplanirat će se nakon rendgenskog pregleda kojim se ocjenjuje kvaliteta zubne kosti i provjerava anatomija potporne strukture.

U našoj klinici se kod dijagnostike koristimo najmodernijim uređajima za dijagnostički radiologiju (RVG, RTG, CT). Pregled zubne kosti je u potpunosti siguran i bezbolan. 

Naši pacijenti imaju pozitivna iskustva s pregledom zubne kosti kao i s njezinom nadogradnjom i oporavkom nakon procesa nadogradnje.

Kontaktiraj nas!

Kada je potrebna regeneracija kosti?

Regeneracija kosti potrebna je kada pacijent nema dovoljan volumen kosti za ugradnju dentalnih implantata.

Kada pacijent izgubi zub, kost koja ga je nekada držala najčešće atrofira i izgubi volumen. Gubitak kosti onemogućuje ugradnju dentalnih implantata, stoga prije ugradnje ide regeneracija kosti.

Regeneracijom kosti zaustavljamo povlačenje zubnog mesa i daljnje propadanje čeljusne kosti. Budući da regeneracija kosti zaustavlja propadanje čeljusne kosti, time se zaustavlja i urušavanje susjednih zuba.

Sinus lift

Dentalni implantati mogu se ugrađivati u obje čeljusti. Bez obzira u koju čeljust se ugrađuju, preduvjet ugradnje je dovoljan volumen kosti.

Ako je riječ o gornjoj čeljusti, postupak nadogradnje zovemo sinus lift.

Podizanje sinusa je vrsta zahvata kojim nadograđujemo ili dodajemo kost u sinusnu šupljinu iznad gornje čeljusti.

I pazienti si chiedono spesso se il sinus lift sia un intervento doloroso. Il sinus lift viene eseguito in anestesia locale, quindi l’intervento è completamente indolore.

Augmentacija zubne kosti – proces

Prije nego se ugrade dentalni implantati, stomatolog će na stomatološkom pregledu napraviti detaljan pregled.

Ako nedostaje kost prije ugradnje implantata potrebno je napraviti augmentaciju zubne kosti.

Augmentacija zubne kosti u potpunosti je bezbolan kirurški zahvat koji se provodi pod lokalnom anestezijom.

Svjesna sedacija

Kod pacijenata koji imaju patološki strah od stomatologa i boli, postupak se može provoditi pod svjesnom sedacijom.

Svjesna sedacija je stanje smirenosti i smanjene svjesnosti koje je u potpunosti kontrolirano od strane anesteziologa, a postiže se prijemom lijekova intravenskim putem.

Sedacija započinje prije nego započne augmentacija kosti i nastavlja se tijekom cijelog procesa.

Pacijentu je očuvana svijest kao i sposobnost svjesnog i neovisnog disanja, a pacijent može normalno komunicirati sa stomatologom tijekom cijelog zahvata.

  • g-innesto-oseo-1
  • g-innesto-oseo-2
  • g-innesto-oseo-3

Nadogradnja kosti ili augmentacija kosti je postupak kojim se presađuje vlastita kost (autologna kost) ili se ugrađuje umjetna kost, a proces započinje davanjem lokalne anestezije.

Nakon što lokalna anestezija prodjeluje otvara se zubno meso, radi se otvor i stavlja kost.

Augumentacija zubne kosti i sinus lift danas su uobičajeni kirurški zahvati koji se mogu izvesti prije ili tijekom ugradnje dentalnih implantata.

Ako ih je potrebno izvesti prije ugradnje, nakon presađivanja ili nadogradnje zubne kosti treba pričekati nekoliko mjeseci kako bi došlo do srastanja s kosti – osteointegracije.

Postoji više metoda nadogradnje kosti, a koja će se koristiti ovisi o dentalnom stanju pacijenta i odluci koju će donijeti stomatolog.

Nakon nadogradnje kosti uobičajeno se čeka između 4 i 6 mjeseci kako bi se mogli ugraditi dentalni implantati.

Materijali

Osim presađivanja i nadogradnje zubne kosti upotrebom vlastite kosti (autologna kost), materijali mogu biti životinjskog porijekla ili umjetni – sintetički materijali.

Novi sintetički materijali stimuliraju određene stanice u tijelu da se pretvore u koštano tkivo. Umjetne kosti I razgradive membrane koje se danas koriste za augmentaciju zubne kosti u potpunosti su biokompatibilni te srastu sna površinu pacijentove kosti.

Kirurški zahvat umjetnom kosti brži je i manje zahtjevan, ali nadogradnja autolognom kosti je značajnija jer se radi o vlastitoj kosti pacijenta.

Augmentacija kosti – oporavak

Augmentacija kosti danas se smatra rutinskim minimalno invazivnim postupkom pa oporavak nakon zahvata nije kompliciran.

Bilo da se provodi umjetnom ili vlastitom kosti bolova gotovo nema, oporavak nije zahtijevan i maksimalno je ugodan za pacijenta.

Budući da se ipak izvodila određena vrsta zahvata može doći do manje nelagode koju možemo usporediti s minimalnom boli jednakom onoj boli koja se javlja prilikom vađenja zuba.

Osim boli može se pojaviti mala oteklina. Bol I oteklinu može suzbiti stavljanjem leda.

Ako se izvodio sinus lift moguća je pojava laganog krvarenja koje brzo prolazi, a pacijentima se tijekom laganog krvarenja preporučuje da izbjegavaju ispuhivanje nosa.

Kod nekih pacijenata nekoliko dana nakon zahvata moguća je mala promjena u prehrani, ali sve ovisi od slučaja do slučaja.

Ponekad nekim pacijentima je preporučena mekša prehrana, prirodni sokovi I hladne juhe, dok je tvrđu hranu preporučeno izbjegavati odmah nakon zahvata.

Augmentacija kosti može se raditi u isto vrijeme kad i ugradnja dentalnih implantata, a ako se radi prije ugradnje, potrebno je proći nekoliko mjeseci kako bi se dentalni implantati ugradili.

Izuzetno je bitno da u to vrijeme pacijenti vode pravilnu i redovitu oralnu higijenu, odlaze na redovite stomatološke preglede i drže se savjeta koje će im dati stomatolog.

Dosadašnja iskustva pacijenta kojima smo u našoj klinici radili proces augmentacije kosti bila su i više nego pozitivna.

Budući da svakom našem pacijentu pristupamo individualno i svjesni smo da svaki zahvat ovisi od pacijenta do pacijenta, pratimo iskustva naših pacijenata koja nam služe da još više unaprijedimo svoj rad.

Kontaktiraj nas!

Iako se augmentacija zubne kosti smatra jednostavnim zahvatom poslije kojeg je oporavak minimalan, kod nekih pacijenata može doći do male boli ili naoticanja, ali to se smatra normalnim.

Bitno je slušati savjete stomatologa kako bi oporavak prošao u najboljem mogućem redu.

Ako pacijent primijeti nešto što odstupa od onog što mu je stomatolog rekao, mora se javiti stomatologu i doći na pregled.

Kontaktiraj nas!

PRF metoda

Budući da našim pacijentima želimo omogućiti najbolje tretmane, koristimo najbolje materijale I tehnologiju, stoga se za stvaranje nove kosti koristimo PRF metodom. Riječ je o metodi filtriranja kojom se iz krvi izdvaja protein fibrin bogat trombocitnim stanicama i dijelovima drugih proteina rasta.

PRF metoda daje bolje rezultate zacjeljivanja ili sraštanja s kosti čeljusti.

Dentalni implantati - nadogradnja zubne kosti

U radu s našim pacijentima često se susrećemo s pitanjem nadogradnje zubne kosti.

Točnije, pacijente zanima imaju li dovoljan volumen kosti za ugradnju dentalnih implantata i što mogu napraviti ako volumen nije dovoljan, znači li to da ne mogu svoj zdrav i lijep osmijeh vratiti dentalnim implantatima.

Dentalna implantologija danas nam daje izvrsna rješenja kad je u pitanju gubitak jednog zuba ili kad je riječ o gubitku više njih. U praksi s pacijentima pokazalo se da nijedna od opcija restauracije zuba nije tako funkcionalno učinkovita i trajna kao dentalni implantati.

Upravo zato se sve više ljudi odlučuje nadomjestiti gubitak zuba ugradnjom dentalnih implantata.

1

Prije procesa ugradnje, stomatolog će provjeriti zdravlje zuba i desni.

2

Ako postoji naznaka bolesti, prije ugradnje, stomatolog će pristupiti izlječenju.

3

Prije ugradnje provjerit će se pacijentova kvaliteta kosti.

4

Važno je da je koštano tkivo pacijenta dovoljno te da je kost zadovoljavajuće čvrstoće.

Ako ipak ne postoji dovoljan volumen kosti, to ne znači da se zub ne može nadoknaditi ugradnjom implantata. 

Stomatolog će u takvoj situaciji predložiti augmentaciju zubne kosti. Pacijenti nam u takvim trenucima postavljaju brojna pitanja. 

Na neka od njih smo odgovor već dali, ali ovdje ćemo izdvojiti neka
najčešća pitanja vezana uz ugradnju dentalnih implantata i nadogradnju kosti.

Najčešća pitanja vezana uz ugradnju dentalnih implantata i nadogradnju kosti:

Mogu li dentalni implantati nadoknaditi zub ako ne postoji dovoljan volumen kosti?

Dentalni implantati mogu se ugraditi i nadoknaditi izgubljeni zub (zube) i ako ne postoji dovoljan volumen kosti. Dentalna implantologa dala je rješenje za takve situacije. Kirurški zahvati augmentacija zubne kosti i sinus lift omogućit će ugradnju dentalnih implantata.

Boli li augmentacija zubne kosti?

Augmentacija zubne kosti u potpunosti je bezbolan kirurški zahvat koji se provodi pod lokalnom anestezijom ili svjesnom sedacijom.

Postoji li mogućnost da augmentacija zubne kosti ne uspije?

Postotak uspješnosti augmentacije zubne kosti izuzetno je visok. Ipak, uvijek postoji mogućnost da zahvat ne uspije, čak i u situacijama kad stomatolog koristi vlastitu kost pacijenta. Mogućnost za ovakvu situaciju je izuzetno mala, ali može se dogoditi.

Što je augmentacija kosti?

Nadogradnja kosti ili augmentacija kosti je postupak kojim se presađuje vlastita kost (autologna kost) ili se ugrađuje umjetna kost. Augmentacija zubne kosti omogućit će ugradnju dentalnih implantata u slučajevima kada pacijent nema dovoljan volumen kosti koja je potrebna za njihovu ugradnju.

Koliko dugo traje oporavak nakon nadogradnje zubne kosti?

Oporavak nakon procesa augmentacije zubne kosti je ugodan za pacijenta, a bol i/ili otok koji se može javiti, riješit će se oblogama od leda.

Je li augmentacija zubne kosti siguran proces?

Augmentacija zubne kosti generalno je siguran proces, ali ima određeni rizik koji smo već naveli. Rizik se očituje u tome da zahvat ne uspije. Kako smo naveli, mogućnost takvog ishoda je izuzetno mali, ali postoji.

Web stranica naše klinike idealno je mjesto na kojem možete naći sve informacije o ugradnji dentalnih implantata i o procesu augmentacije kosti.

Alveaolarni greben

Alveolarni greben očuvat će dentalni implantat, točnije, pomoći će u njegovom očuvanju.

Kad se implantat ugradi u kost, on stimulira okolnu kost i tako ne dolazi do resorpcije kosti koja se javlja kad dolazi do gubitka zuba.

Dentalni implantati vraćaju funkcionalnost i estetiku, funkcioniraju poput prirodnog zuba, čuvaju alveolarni greben, za njihovu ugradnju ne moraju se brusiti susjedni zubi, a mogu se ugraditi i ako pacijent nema dovoljan volumen kosti.

Oralna higijena i očuvanje zubne kosti

Oralna higijena, odnosno njezino pravilno i redovito održavanje bitno je za dobro oralno zdravlje, ali i cjelokupno čovjekovo zdravlje.

Kao posljedica neodržavanja redovite i pravilne oralne higijene može doći do nakupljanja bakterija.

Kako možemo prepoznati da je došlo do nastajanja bakterija?

Pojavit će nam se crvenilo i krvarenje gingive, a neliječenje će dovesti do gubitka zubne kosti te na kraju do gubitka zuba.

Često nam pacijent zna reći da je vidio crvenilo, ali nije reagirao sve dok nije došlo do krvarenja gingive ili čak do gubitka zuba.

Kako smo već naveli, kad dođe do gubitka jednog zuba ili više njih koji se ne nadoknade odmah, zubna kost će vremenom atrofirati i dentalni implantati se neće moći ugraditi ako prethodno nije napravljena augmentacija zubne kosti.

Parodontolog kao doktor dentalne medicine koji se bavi liječenjem bolesti zubnog mesa i parodontitisa, upalne bolesti koja osim zubnog mesa zahvaća i kost, pacijenta bi trebao naučiti kako pravilno treba četkati zube te prilikom pregleda paciijentu treba pokazati mjesta na kojima se zadržavaju bakterije koje uzrokuju razne bolesti, a jedna od njih je karijes.

Budući da je karijes bolest koja nastaje djelovanjem bakterija, kako bismo ga spriječili potrebno je održavati pravilnu I redovitu oralnu higijenu te u nju uključiti sve što je potrebno (od pravilnog četkanja zubi, redovitog mijenjanja četkica za zube do zubnog konca, pravilnih prehrambenih navika do odlaska na redovite stomatološke preglede).

Kako bi se spriječio parodontitis uz oralnu higijenu koju provodimo kod kuće potrebno je i profesionalno čišćenje zubi. Ako do bolesti ipak dođe, pravilnim liječenjem zaustavit će se daljnji gubitak zubne kosti.

Kontaktiraj nas!

Možemo zaključiti da oralna higijena sprječava gubitak zubi koji vodi do toga da zubna kost atrofira pa je prije ugradnje dentalnog implantata potrebna augmentacija zubne kosti.

Također, oralna higijena je bitna kako ne bi nastale bakterije koje uzrokuju dentalne bolesti, a ako se ona ne liječi dolazi do gubitka zubne kosti.

Imedijatno opterećenje na implantatima

Dentalna implantologija osim što je pacijentu ponudila ugradnju dentalnih implantata kao izvrsno rješenje za izgubljen zub ili više njih, dala je dodatno rješenje u vidu imedijatnog opterećenja na implantatima.

Protokol imedijatno opterećenje na dentalnim implantatima omogućuje izradu protetskog rada na dentalnim implantatima istog dana kada je provedena ugradnja implantata. Budući da gubitak zuba uzrokuje gubitak kosti, imedijatno opterećenje izvrsno je rješenje. Ako se pitate zašto, slijedi odgovor.

Ako pacijentu treba izvaditi zub, on u samo jednom dolasku može napraviti stomatološki pregled, dijagnostičku obradu, ekstrakciju zuba, ugradnju dentalnog implantata te privremeno protetsko rješenje koje pacijent ima dok ne dođe po završan protetski rad.

Budući da dentalni implantati trebaju srasti s kosti, protetski rad ide nakon nekoliko mjeseci, koliko je potrebno da dođe do potpunog sraštavanja.

Potpuna bezubost

Protokol imedijatno opterećenje na implantatima izvrsno je rješenje i kad je u pitanju potpuna bezubost.

U takvim slučajevima pacijentima se nudi implanto – protetsko rješenje tehnika All on 4 ili All on 6, ovisno o tome što dentalno stanje pacijenta zahtijeva. Riječ je o tehnikama koje uključuju ugradnju 4 ili 6 dentalnih implantata na koje se stavlja fiksni protetski rad.

Budući da je potrebno nekoliko mjeseci da dentalni implantati srastu s kosti kako bi se stavilo fiksno protetsko rješenje, protokol imedijatno opterećenje na implantatima omogućuje da na ugrađene implantate u isto vrijeme ide privremeno protetsko rješenje koje će pacijentima u istom danu vratiti funkcionalnu i estetsku ulogu zubi.

Imedijatno opterećenje na implantatima omogućit će pacijentima da se unutar 24 sata vrate svojim svakodnevnim životnim navikama i vrate samopouzdanje. Budući da protokol imedijatno opterećenje omogućuje ugradnju dentalnih implantata odmah nakon vađenja zubi, sprječava gubitak kosti.

Pravila privatnosti u Implant Centru Martinko

Budući da su osobni podaci nužni za stomatološke tretmane, nužno ih je tražiti od pacijenta.

U našoj klinici izuzetno pazimo na pacijentovu privatnost i podatke koje nam dostavlja u svrhu stomatološkog tretmana. Našim pacijentima osiguravamo da će se njihovi osobni podaci koristiti samo u svrhu stomatološkog tretmana koji im je predložen od strane klinike.

Također, pacijentima naše klinike jamčimo da se njihovi osobni podaci neće koristiti u niti jednu drugu svrhu, osim u zdravstvenu.

Važno nam je da su naši pacijenti zadovoljni pristupom naših djelatnika, provođenjem cijelog stomatološkog tretmana, rezultatom, ali nam je jednako važno da znaju da su u našoj klinici sigurni i da s nama mogu izgraditi odnos u kojem je povjerenje na prvom mjestu.

Želite li znati više o našim pravilima privatnosti, informacije možete potražiti na našem webu.

Iskustva pacijenata

  • Consiglio a tutti per la loro professionalità e serietà oltre alla convenienza. Io e mia moglie siamo stati a Zagabria, al nostro arrivo eravamo molto preoccupati (soprattutto mia moglie) poi parlando con numerosi pazienti in sala d'attesa ci siamo tranquillizzati, abbiamo conosciuto persone che avevano subito interventi molto più difficili di quelli che avremmo dovuto sopportare noi e ci sono ritornate portando parenti e amici, al nostro turno abbiamo fatto impianti e innesto dell'osso senza avere un minimo dolore, ci torneremo a Giugno per ultimare i lavori senza un minimo di preoccupazione anzi per noi será una vacanza. Grazie a Martinko ed a tutti i suoi collaboratori.

    Antonella C.

map-markerphoneangle-downyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp