Cirkon keramika | Cirkoni

Zubni konac
Zubni konac

Keramika na cirkonu
Keramika na cirkonu kao materijal sve više zamjenjuje klasične, poput metal keramike, iz razloga što je estetika zuba i zubnih nadomjestaka postala prioritet kod pacijenata, a i iz razloga što pacijenti sve više žele zubne nadomjestke koji ne sadrže metal. Svojstva "CIRKON KERAMIKE" nam omogućuju sve to i više!

Fizičke i kemijske osobine
ZnO2 (cirkonij oksid) je prirodni materijal koji se prvi put koristio u svemirskoj tehnologiji. Nakon dugotrajnog testiranja našao je primjenu i u medicini, gdje se koristi preko 20 godina za izradu umjetnog kuka. Bijele je boje, propušta svjetlost i tvrdoća mu je preko 1300 MPa. Cirkonij se u prirodi rijetko nalazi samostalno, dobija sa kao nusproizvod prilikom eksploatacije ruda.
Pozitivne osobine
Ne izaziva alergijske reakcije – smatra se da se alergijska reakcija na strana tijela u organizmu javlja u oko 30% ljudi. Poslije višegodišnje primjene u medicini, nisu se javile ni sistemske ni lokalne alergijske reakcije.

Reaktivnost i perfektna obrana – ZnO2 je poznat kao jedan od najotpornijih oksida. Ova osobina oksida omogućava da kruna ili most štiti zub od nadražaja i oštećenja slatkom ili kiselom hranom, od agresivnih tekućina i od korozije.

Čvrstoća, udobnost, lakoća i neutralan okus - pacijentu se u ustima ne javlja ukus metala, što je slučaj kod metal - keramičkih nadoknada. Može se jesti raznolika hrana, npr. uzimanje hladnog jela nakon vrućeg napitka, a da pri tom pacijent ne osijeća nikakvu nelagodu.

Vrhunska estetika – cirkonij oksid kao prirodni materijal je najsličniji prirodnom zubu, transparentan, čvrst i biserno bijele boje.

Pročitajte više na blogu Dr. Martinka