Higijena zubi - čišćenje i održavanje zuba

Pravilno četkanje zubi izuzetno je važan dio održavanja svakodnevne higijene usne šupljine.

Najbolje je uzeti četkicu sa srednje čvrstim ili čak mekanim vlaknima i svakako je zamijeniti s novom barem svaka tri mjeseca. Kod četkanja zubi nagnite četkicu pod kutom od 45 stupnjeva, tako da obuhvatite i zube i zubno meso. Pored pokreta lijevo, desno, gore i dolje, radite i male kružne pokrete. Uklanjanje nečistoća i naslaga sa zubi radi se s pravilnim četkanjem, a ne s pretjerivanjem u korištenju zubne paste. Previše zubne paste zapravo smanjuje učinak četkanja. za Za ispravno pranje zubi dovoljno je da nanesete zubnu pastu na pola duljine vaše četkice.

Izbjegavajte energično četkanje zubi jer ćete brzim i agresivnim četkanjem zubi naškoditi zubnom mesu, a s vremenom može doći i do neželjenih promjena na caklini zubi. Da spriječili nakupljanje zubnog kamenca između i oko zubi, koristite zubni vosak. Da bi cijeli proces bio još učinkovitiji možete dodati malo zubne paste na konac. Važno je znati da je jedan od izvora zubnog kamenca vaš jezik. Struganjem jezika dva puta dnevno napravit ćete veliku razliku u vašoj svakodnevnoj higijeni usta.
Osim svakodnevne oralne higijene kod kuće, kod vašeg zubara dobiti ćete profesionalno i detaljno čišćenje zubi. Zubar će u ordinaciji skinuti i očistiti već očvrsnute naslage između i oko zubi koje vi kod kuće klasičnim čišćenjem ne možete postići. Čišćenjem zubi kod vašeg zubara možete odgoditi ili čak spriječiti razvijanje raznih upala i bolesti desni. Razmaci u kojima bi se trebalo posjetiti zubara zbog detaljnog čišćenja su kod svakog drugačiji ovisno o zdravstvenom stanju zubi i desni kao i o životnim navikama. Relativno zdrave odrasle osobe i djeca trebali bi detaljno očistiti zube barem jednom u dvije godine. Ako ste skloni upalama desni ili ste pušač onda to svakako treba raditi češće. Najbolje je pitati vašeg zubara.

Uglavnom, redovnom higijenom i preventivnim posjetima vašem zubaru možete značajno smanjiti rizik od neželjenih komplikacija u vašim ustima, koje kada se jave znaju biti jako neugodne, bolne i na kraju skupe.

Higijena zubi - čišćenje i održavanje zuba
Higijena zubi - čišćenje i održavanje zuba