Imedijatni implantati

Postavljanje implantata u ekstrakcijsku ranu

Imedijatni implantati

Imedijatni implantati

Imedijatni implantati
Možemo li ugraditi implantat odmah nakon što smo izvadili zub?

Moj odgovor je da!
Iz sljedećeg primjera pokazati ću vam koliko je takav zahvat danas uspješan i uz pravilan postupak ništa više rizičan nego kad implantat postavljamo nakon što kost zaraste (iznimke su određeni visoko estetski slučajevi). Prednosti ovog postupka su brojne i ne treba ih se posebno naglašavati: jedan zahvat, jedna anestezija, jedan oporavak i kraće vrijeme čekanja.

Na prvoj snimci vidimo ostatak zuba 46, s napuklim korijenjem i pod kroničnom upalom zbog čega je jedini mogući ishod ekstrakcija. U klasičnom pristupu izvadili bi korijenje i ostavili ranu da zaraste u sljedeća tri mjeseca, nakon čega bi pristupali ugradnji implantata, te opet čekali tri mjeseca i tek nakon toga postavljali zub. (slika 1)

Na drugoj snimci se vidi kronična upala, malo zatamnjenje, koja bi kod ugradnje imedijatnih implantata mogla predstavljati potencijalni rizik. Nedostatak kosti uzrokovan upalom rješava se dodavanjem materijala za nadomještanje kosti (BoneCeramic, BioOss). Srećom u današnje vrijeme imamo na raspolaganju različite metode i sredstva koja omogućuju da nam ovakva upala ne predstavlja nikakav dodatni rizik. (slika 2)

Na posljednjoj slici vidimo implantat (Straumann SP 4,1) tri mjeseca nakon ekstrakcije zuba i ugradnje implantata. Vidljivo je da je implantat potpuno srastao i sve je spremno za postavljanje zuba. (slika 3)

Napomena:
Iz mog iskustva jedino se Straumannov implantat ponaša ovako predvidljivo, odnosno dobro, u situacijama koje nisu idealne kao što su npr. ekstrakcijska rana, kronična upala i manjak prirodne kosti.

Dr. Damir Martinko