Izbjeljivanje zubi

Kontaktiraj nas!

Kada je potrebno izbjeljivanje zubi?

Lijepi, zdravi i bijeli zubi u današnje su vrijeme vrlo važni.

Osim što ukazuju na dobro brigu o dentalnom zdravlju, sve su važniji jer pod utjecajem medija i društvenih mreža, svi žele imati savršeno bijele zube.

Naša stomatološka ordinacija uvijek savjetuje optimalan način izbjeljivanja zubi u sigurnim uvjetima i prema individualnim potrebama pacijenta.

Odluku o tome kad je potrebno izbijeliti zubnu nijansu pacijent donosi sam, i to onda kad trenutna nijansa zubi nije zadovoljavajuća i/ili po preporuci stomatologa.

Postoje različiti uzroci promjene nijanse zubi, ali najčešće promjene nijanse zubi događaju se uslijed:

  • pušenja
  • česte konzumacije tamno obojene hrane i pića
  • neredovitog uklanjanja mekih i tvrdih naslaga sa zubi (zubni kamenac, zubni plak)
  • ali se boja zubi može primijeniti i uslijed neliječenog upalnog procesa kad zub postaje sivkast

Boja zuba

Boja zuba se može promijeniti i nakon uklanjanja zubne pulpe (takozvano vađenje živca). Endodontsko liječenje zuba tako može utjecati na promjenu boje zuba.

Zubi mogu promijeniti boju i pod utjecajem uzimanja lijekova. Za bjelinu zubi zaslužna je zubna caklina, a onda uslijed trošenja postaje sve tanja. Iz tog razloga, sve je vidljiviji sloj zuba koji se nalazi ispod zubne cakline - dentin.

Kako bi zubi opet postali bijeli, potrebno je promijeniti kemijsku strukturu pigmenta koji se nalazi u zubnom tkivu. Taj se proces naziva proces izbjeljivanja zubi.

Kako bi se vratila bjelina zubima, aktivne molekule kisika ulaze u strukturu zuba uz pomoć hidrogen peroksida (supstance za izbjeljivanje) vežu se na molekule pigmenta. Taj se proces naziva oksigenacija.

Na tržištu su dostupni različiti proizvodi za izbjeljivanje zubi.

Tretman izbjeljivanja zubi može se obaviti na više načina, no samo profesionalno izbjeljivanje zubi daje zadovoljavajuće, trajne rezultate i siguran način izbjeljivanja.

Profesionalan sustav za izbjeljivanje zubi kakav koristimo u našoj stomatološkoj klinici daje odmah vidljive, sigurne rezultate.

To su većinom načini izbjeljivanja zubi bez peroksida, a učinak peroksida zapravo dovodi do trajne promjene boje pigmenta unutar zuba, ali se treba izvoditi kontrolirano, kako bi se izbjegle eventualne štetne posljedice.

1

Profesionalno se zubi mogu izbijeliti u stomatološkoj ordinaciji ili kod kuće, a za to se dobije poseban kit za izbjeljivanje kod kuće.

2

Izrađuju se posebne udlage za svakog pacijenta koji uz njih dobije i gel za izbjeljivanje zubi.

3

Nosi se po preporuci stomatologa u jednoj ili obje zubne čeljusti, najčešće tijekom noći otprilike 6 sati.

4

Gel koji se koristi za kućno izbjeljivanje zubi je na bazi peroksida.

Proces izbjeljivanja zubi

1. Gospodin Calogero prije tretmana izbjeljivanja zubi. Za manje od sat vremena ovaj će osmijeh postati još ljepši

2. Za tretman izbjeljivanja koristimo metodu ZOOM

3. Naša asistentica Marina izolira pacijentove desni prije zahvata

4. Primjena zaštitnog gela

5. Fiksacija zaštitnog gela

6. Nanošenje ZOOM gela.

7. Aktiviranje gela pomoću posebnog svjetla koje emitira ZOOM žarulja. Ova je fotografija zaista predivna, zar ne?

8. Trajanje zračenja svjetla sa ZOOM žarulje je podesivo i ovisi o rezultatu koji želimo postići

9. Uklanjanje zaštitnog gela iz desni

10. Dovoljan je jedan pogled u ogledalo i novi osmjeh je tu

11. Posljednja fotografija je suvenirska: Gospodin Calogero s našom asistenticom Marinom

Izbjeljivanje zubi je stomatološki postupak koji poboljšava boju, čineći ih bjelijim

Kontaktiraj nas!

Tko je kandidat za izbjeljivanje zubi

Kandidati za izbjeljivanje zubi su sve osobe koje nisu zadovoljne trenutnom nijansom njihovih zubi ili im je stomatolog na temelju procjene za što boljim i skladnijim rezultatima preporučio tretman izbjeljivanja zubi.

Prirodna boja zubi s godinama je mijenja jer se caklina stanjuje i sve je vidljiviji dentin, a može se značajno promijeniti i konzumiranjem tamno obojenih jela i pića, kao posljedica pušenja, liječenja podređenim terapijama itd.

Kad prirodna boja zubi više nije prihvatljiva, pacijenti se obraćaju našem stomatološkom timu za postizanje optimalnih rezultata, kad se radi o mijenjanju nijanse zuba.

Estetska stomatologija

Estetska stomatologija grana je stomatologije koja se bavi ukupnim dizajniranjem skladnog, zdravog osmijeha, a to podrazumijeva i izbjeljivanje zubi.

Često se koristi kao jedan od tretmana prilikom opsežnih oralnih rehabilitacija.

Prije tretmana izbjeljivanja zubi, početno stanje zubi se fotografira, a kasnije i završno stanje zubi. Tako se točno može odrediti koliko nijansi su zubi izbijeljeni.

Proces izbjeljivanja je sasvim siguran, bezbolan i ugodan za pacijenta. 
Mnogobrojna istraživanja pokazala su kako profesionalno izbjeljivanje zubi nije štetno za dugotrajno zdravlje zubi.

Kontaktiraj nas!

Profesionalni tretman koji najčešće koristimo u našoj stomatološkoj ordinaciji je izbjeljivanje Zoom WhiteSpeed lampom. 
Ovaj inovativan i vrlo učinkovit način izbjeljivanja zubi traje 45 minuta nakon pripreme. 
Prije samog tretmana, stomatolog provjerava stanje zubnog mesa i potpornih tkiva zuba te uklanja zubni kamenac. 

Zoom lampa emitira svjetlost s puno većim intenzitetom nego ostale LED lampe. Intenzitet je prilagodljiv i pruža individualno iskustvo za svakog pacijenta.

Aktivan sastojak gela koji se koristi prilikom izbjeljivanja je vodikov peroksid koji se pod utjecajem svjetlosti koju emitira Zoom lampa intenzivira. 
Potom čisti kisik ulazi u unutrašnjost zuba, caklinu i dentin, pigmentirano područje se izbjeljuje, a struktura zuba ostaje nepromijenjena. Zoom tretman izbjeljivanja može izbijeliti zube do 8 nijansi, a rezultat je trajan čak do 3 godine.

Izbjeljivanje zubi i zubne krunice

Zubne krunice imaju trajnu nijansu koju pacijent bira prije izrade i ugradnje. Tijekom nošenja protetskog rada, a to je u prosjeku 10-15 godina, nijansa keramičkog materijala od kojeg je protetski rad izrađen, neće se promijeniti.

Bilo da se radi o zubnim krunicama postavljenima na pojedinačne zube ili o zubnim mostovima, činjenica je da vlastiti zubi, zbog konzumacije različitih tamno obojenih pića (npr. kava, crno vino, tamni sokovi, Coca-Cola...) i jela, mijenjaju svoju nijansu.

Površina zubi sve više se prekriva pigmentacijskim mrljama, a mrlje na zubima estetski odstupaju od boje zuba koji su prekriveni zubnim krunicama.

Kad pacijenti imaju zubne ljuskice, a najčešće kako bi njima korigirali nepravilan oblik, položaj, duljinu i međuodnos zubi, potrebno je imati usklađenu nijansu s ostalim zubima.

Ako ste, primjerice, ugradili ili se tek trebate odlučiti za zahvat ugradnje zubnih ljuskica na npr. šest gornjih zubi, naš će stručni tim voditi računa o tome da ostatak zubi, svojom nijansom, estetski skladno funkcionira sa zubima koji imaju zubne ljuskice.

Ako ste se odlučili postići bijelji osmijeh te ujednačiti nijansu prirodnih zubi i zubi prekrivenih zubnim krunicama, preporučujemo da se odlučite za profesionalan tretman izbjeljivanja zubi. 

Također, ako su vam ugrađeni dentalni implantati, radi postizanja što boljih estetskih rezultata, stomatolog će vam savjetovati kako uskladiti nijansu krunice na implantatu s ostatkom prirodnih zubi.

Kontaktiraj nas!

Jesu li štetni izbjeljivači za zube

Često nas pacijenti pitaju o štetnosti i potencijalnim rizicima koje sa sobom nose izbjeljivači za zube.

Brojna su istraživanja provedena o štetnosti izbjeljivanja zubi. Važno je napomenuti kako nije svako izbjeljivanje, točnije rečeno, pokušaj izbjeljivanja zubi, siguran niti profesionalan.

Različite metode izbjeljivanja mogu imati više ili manje izražene rezultate, no samo profesionalno izbjeljivanje zubi je dugoročno isplativo i posve sigurno, a izvodi se u kontroliranim uvjetima s ograničenim količinama aktivnih tvari i vremenski točno određenim intervalima.

Ako ne tražite savjet stomatologa za najbolji način izbjeljivanja zubi, možete dugoročnom zdravlju svojih zubi nanijeti nepovratnu štetu.

  • Agresivna sredstva, čak i ona koja se preporučuju kao «prirodna sredstva za izbjeljivanje zubi», mogu agresivno djelovati na zubnu caklinu te je nepovratno oštetiti.
  • Osim zubne cakline, mogu nastradati i zubno meso, posebno ako postoji neliječena upalna bolest zubnog mesa (gingivitis, parodontitis).
  • Ako se izbjeljivač bilo koje vrste koristi pretjerano i bez preporuke stomatologa, može nastati velika šteta za vaše zube.

Naši stomatolozi savjetuju umjereno izbjeljivanje zubi, odnosno ne prečeste tretmane. Ipak, najvažnije od svega je da pacijenti izbjeljivanje zubi prepuste u ruke stručnjacima jer needuciranost i lakovjernost mogu dugoročno napraviti više štete nego koristi. Sjajan osmijeh je predivan, no u svemu treba biti umjeren i na tretmane se odlučivati nakon savjetovanja sa stručnjacima. Prepustite se u ruke stručnjacima za estetsku stomatologiju Implant Centra Martinko.

Kontaktiraj nas!

Oralna higijena i izbjeljivanje zubi

Tretman izbjeljivanja zubi u našoj stomatološkoj ordinaciji radi se isključivo kod pacijenata koji nemaju karijes niti aktivne upalne bolesti zubnog mesa, a ako postoji zubni kamenac, on se prije samog izbjeljivanja uklanja.

Oralna higijena temelj je zdravog, lijepog i prirodno bijelog osmijeha. Često pacijenti koji održavaju odličnu zubnu higijenu imaju problem sa žutim zubima.

Trebali biste razmisliti konzumirate li previše gaziranih pića, a pušenje također značajno utječe na zubnu nijansu. Svakako vam savjetujemo prestanak pušenja, da smanjite unos gaziranih i tamno obojenih pića ili da ih konzumirate uz slamku.

Naime, gazirana pića djeluju vrlo erodirajuće na zubnu caklinu.

Zanimljiva je činjenica kako i voćne kiseline poput onih iz limuna i naranče također mogu uzrokovati oštećenja zubne cakline, stoga je i njih preporučljivo piti na slamku, a barem sat vremena nakon konzumiranja voća i voćnih napitaka, izbjegavajte četkati zube.

Redovito odlaženje na tretman profesionalnog čišćenja zubnog kamenca uvelike pomaže sačuvati prirodnu bjelinu vaših zubi. Svakodnevna uredna i temeljita zubna higijena, korištenje zubnog konca, a usna šupljina trebala bi se ispirati vodicom za ispiranje. Svi ti koraci mogu pomoći da prirodno bijela nijansa ostane sačuvana duže vremena.

Kontaktiraj nas!

Kad su zadovoljeni svi potrebni uvjeti oralne higijene, može se učiniti tretman izbjeljivanja zubi. Rezultati unutar jednog izbjeljivanja mogu biti i do 8 nijansi, stoga se preporučuje u prvim danima nakon izbjeljivanja vrlo nježno četkati zube jer je moguća osjetljivost zubi zbog blagog zagrijavanja prilikom profesionalnog izbjeljivanja zoom metodom.

Ako su vaš problem osjetljivi zubi, potrebno se prije profesionalnog izbjeljivanja zubi posavjetovati s našim stomatolozima. Za dugotrajne rezultate, potrebno je svakodnevno čistiti i njegovati zube te redovno uklanjati zubni kamenac.

Kontaktiraj nas!

Iskustva pacijenata

  • Hvala Implant centru Martinko na prekrasno odrađenom poslu. Moji zubi nikad nisu bili ljepši!

    Sandra P.

map-markerphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp