Kiretaža zuba

Kontaktiraj nas!

Što je kiretaža zuba?

Upalne bolesti zubnog mesa


Usna šupljina postaje prepuna bakterija koje su različitih sojeva, a postoji više patogenih sojeva koje su dokazani uzročnici parodontitisa.

Više od polovice ukupnog svjetskog stanovništva ima neke od simptoma upalnih bolesti zubnog mesa, bilo da se radi o gingivitisu, parodontitisu ili periimplantitisu.

Smatra se da čak 11% svjetske populacije boluje od uznapredovalog stupnja parodontitisa. Moderna stomatologija poznaje različite načine liječenja i konstantnog kontroliranja upalnih bolesti desni kako ne bi utjecale na gubitak zubi i na nastanak posljedičnih bolesti u ljudskom organizmu.

Parodontitis

Parodontitis nije bolest koja nastaje preko noći. Radi se o kroničnoj upalnoj bolesti koja se razvija duže vrijeme, a uzrok joj je u neotklonjenom zubnom kamencu.

Zubni kamenac postaje plodno tlo bakterijama koje tvore biofilm, vrlo dobro formiran bakterijski neprobojni sloj na koji ne utječe terapija oralnim antibioticima u standardnim jakosnim dozama.

Takve je naslage, koje se razvijaju i ispod razine zubnog mesa, potrebno fizički ukloniti, a najučinkovitija metoda je metoda struganja naslaga i poliranja korijena zuba.

Uznapredovali parodontitis

U situacijama kad je parodontitis, kronička upalna bolest zubnog mesa, već uznapredovala, potrebno je izvršiti zahvat čišćenja uklanjanja nakupljenog plaka s površine vidljivog dijela zuba, s korijena zuba te sa zubnog mesa.

Taj se zahvat zove kiretaža zuba. To je zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, a radi se o zahvatu koji se koristi kod osoba koje imaju upalne bolesti zubnog mesa poput kroničnog gingivitisa i parodontitisa, ali i prilikom liječenja ostalih upala i infekcija u području desni.

Gingivalna i subgingivalna kiretaža

Postoje dva tipa kiretaže zuba: gingivalna i subgingivalna kiretaža.

Gingivalna kiretaža

Gingivalna kiretaža zuba odnosi se na uklanjanje upaljenog vezivnog tkiva između zuba i kosti.

Subgingivalna kiretaža

Subgingivalna kiretaža podrazumijeva uklanjanje parodontalnog džepa i tkiva koje seže do alveolarne kosti.

Kiretaža zuba izvodi se na pojedinačnom zubu ili na kvadrantu više zubi s istim upalnim karakteristikama. Najčešći način izvođenja kiretaže je kombinacija mehaničkog struganja i lasera.

U kombinaciji s drugim zahvatima 

Kiretaža zuba nije univerzalna metoda liječenja parodontitisa. Koristi se u kombinaciji s drugim zahvatima, za što bolje rezultate liječenja ove kronične upalne bolesti.

Protokol naše privatne ordinacije podrazumijeva adekvatne načine testiranja na uzročnike upalne bolesti zubnog mesa, kao i na moderne metode koje rezultiraju zalječivanjem zubnog mesa i nestankom neugodnih simptoma.

Način liječenja upalne bolesti potpornih tkiva zuba određuje se nakon utvrđivanja stupnja bolesti. Terapija za liječenje parodontitisa zove se parodontna terapija.

Važno je napomenuti kako se neliječen parodontitis razvija u kroničnu upalu koja uzrokuje vidljive simptome poput:

 • crvenila desni
 • krvarenja desni
 • povlačenje zubnog mesa
 • rasklimanosti zubi i “putovanja zubi” prema naprijed
 • izražene osjetljivosti na toplo i hladno
 • posljedičnog razvijanja drugih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti ili lošeg kontroliranja dijabetesa mellitusa, pa sve do preuranjenog poroda i trudničkih komplikacija kod neliječenog parodontitisa u trudnica
 • ispadanje zubi

Zašto nastaju džepovi gingive?

Kad zubni plak postane plodno tlo bakterijama različitih sojeva te kad pretjeran rast patogenih bakterija poremeti ravnotežu uobičajenog bakterijskog sastava kojeg prirodno ima usna šupljina, dolazi do prodiranja patogenih bakterija ispod razine gingive.

Bakterijski plak patogenog sastava potom prodire u potporna tkiva zuba, a zatim i u čeljusnu kost, otkud se širi po organizmu. Spojna mjesta zuba i zubnog mesa idealna su područja stvaranja biofilma – visoke koncentracije patogenih bakterija – koje uzrokuju upalu, povlačenje zubnog mesa i sve dublji džep gingive.

Prilikom početka parodontološke terapije, procjenjuje se dubina džepova gingive, a naša stomatološka ordinacija ima poseban parodontološki protokol za najbolje rezultate zalječenja i održavanja dobre ravnoteže bakterijskog sastava usne šupljine.

Postoje mnogi razlozi zašto nastaju džepovi gingive. Kad uočite simptom poput prečesto natečene gingive, a zubno meso krvari unatoč tome što koristite najmekšu četkicu, vrijeme je da nam se javite i zakažete parodontološki pregled.

Kontaktiraj nas!

Dijabetes

Posebno je važno napomenuti kako osobe oboljele od dijabetesa mellitusa, bez obzira radi li se o dijabetesu tipa 1 ili tipa 2, trebaju biti vrlo odgovorne u brizi o dentalnom zdravlju.

Naime, loša glikemijska kontrola povećava rizik od pojave parodontalne bolesti.

Naša stomatološka ordinacija ulaže posebne napore kako bi pacijentima oboljelima od šećerne bolesti ukazala na važnost liječenja parodontitisa koje je u međuovisnosti s kontroliranjem bolesti jer uključeno parodontološko liječenje pozitivno djeluje na cjelokupno liječenje šećerne bolesti.

Smatramo osobito važnim odabrati stručnjake koji će svojim stručnim znanjem i iskustvom doprinijeti dobrom reguliranju kako parodontalne bolesti, tako i kontroliranju dijabetesa općenito jer je njihova povezanost zaista nezanemariva.

Također, trudnice trebaju posebno paziti na kontroliranje upalne bolesti zubnog mesa. Neliječen kronični gingivitis i parodontitis mogu uzrokovati različite trudničke komplikacije.

Kad se izvodi kiretaža gingiva?

Procjenu kad se obavlja kiretaža zuba vrši specijalist parodontolog.

Indikacije za obavljanje ovog zahvata mogu se procijeniti i pri općem stomatološkom pregledu, no parodontolog je stručnjak koji određuje tijek terapije.

Postoje testovi brisa zubnog mesa koji brzo i efikasno ukazuju na točne uzročnike parodontitisa, što predstavlja veliki značaj za ciljanu terapiju s odličnim rezultatima.

Neki od indikatora za procjenu da treba odvojiti/pomaknuti gingivu radi obavljanja kiretaže su:

 • Povlačenje zubnog mesa
 • Često krvarenje desni
 • Vrlo izražena osjetljivost vratova zubi na dodir zubne četkice, tople ili hladne hrane i pića

Valja imati na umu da je parodontitis kronična bolest koju treba držati pod nadzorom. Potrebno je odlaziti na redovite kontrole, a po zatečenom stanju usne šupljine, specijalist parodontolog određuje je li i koji sljedeći zahvat potreban.

Parodontološka dubina džepova

Jedna od važnijih indikacija u određivanju stupnja uznapredovalosti parodontne bolesti je određivanje kolika je dubina džepova oko parodontitisom zahvaćenog zuba.

Mjerenje se obavlja posebnom parodontološkom sondom. Tako se točno utvrđuje stupanj uznapredovalosti upalne bolesti potpornih tkiva zuba – gingivitisa, parodontitisa i periimplantitisa.

Naš tim stručnjaka parodontologa uspješno liječi i najteže slučajeve parodontitisa, a stanje ostaje pod kontrolom uz redovite preglede. Ne odgađajte početak liječenja upalne bolesti zubnog mesa kad već primijetite simptome – naš stručan tim ima individualno planiranu terapiju upravo za vas.

Kontaktiraj nas!

Parodontološki džepovi nastaju kad je bakterijska proliferacija van kontrole imunološkog sustava, zbog čega dolazi do razvijanja sve jače infekcije oko potpornih tkiva zuba.

Parodontalni pregled savjetuje se kad na više ponuđenih tvrdnji odgovorite pozitivno:

 • pušite
 • vaše zubno meso je crveno do tamnocrveno
 • pretežito se hranite slatkišima, prerađenom hranom i pijete mnogo gaziranih pića
 • često zaboravite oprati zube tijekom cijelog dana
 • zube četkate vrlo snažno pritišćući zubno meso
 • primjećujete krv prilikom četkanja zubi
 • ne sjećate se kad ste zadnji put bili na profesionalnom uklanjanju zubnog kamenca
 • osjećate klimanje zubi
 • ispao vam je zdrav zub ili više njih
 • na jednom ili više zubi primijetili ste povlačenje zubnog mesa
 • bolujete od dijabetesa

Usna šupljina kao poseban sustav

Jedna od zanimljivosti je to da naša usna šupljina predstavlja poseban sustav te je sterilan sustav s različitim kolonijama bakterija.

U trenutku poremećene bakterijske ravnoteže, počinje se razvijati kronična upalna bolest zubnog mesa, najprije gingivitisa, a u slučaju neliječenja, i parodontitisa te periimplantitisa (kod ugrađenih dentalnih implantata).

Usna šupljina čovjeka zapravo je neprestano borbeno polje našeg imuniteta i bakterija.

Česta pitanja koja nam postavljaju pacijenti po pitanju parodontitisa:

Koji su stupnjevi upalne bolesti zubnog mesa?

Možemo razlikovati četiri stupnja upalne bolesti zubnog mesa. Prva je gingivitis, druga i treća su umjeren i značajan parodontitis, dok je četvrti stupanj uznapredovali parodontitis.

Može li se parodontitis potpuno izliječiti?

U slučaju kad bolest dosegne uznapredovali stupanj, potrebna je kombinacija različitih metoda kako bi se bolest pouzdano kontrolirala. 

Kiretaža zuba važan je zahvat koji se kombinacijom mehaničkog uklanjanja plaka i laserskog tretiranja ponovno uspostavlja ravnoteža te se zubnom mesu omogućava cijeljenje i liječenje upale. 

Kad nakon obavljene kiretaže, postoje recidivi u obliku ponovne infekcije i velike ogoljenosti korijena zuba, sve do alveolarne kosti, kada se poseže za kirurškom terapijom regeneracije potpornih tkiva zuba.

Je li parodontitis bolest opasna po život?

Budući da se, zbog neliječenog parodontitisa, patogene bakterije krvotokom jednostavno šire po ostatku organizma, može se reći da je parodontitis bolest koja je opasna po život.

Oralna higijena spriječava gingivitis i parodontitis

Vjerujemo da ste puno puta čuli kako je besprijekorna oralna higijena ključna za očuvanje dugotrajno zdravog, snažnog i lijepog osmijeha.

Kako biste spriječili neugodnosti koje sa sobom nose upalne bolesti zubnog mesa, gingivitis i parodontitis, prvenstveno svakodnevno detaljno i dovoljno dugo (savjetuje se od 3-5 minuta) nježno četkajte zube, uključujući sve zubne plohe.

Osim uredne kućne higijene, vrlo je važno po potrebi i uz savjetovanje sa stomatologom odlaziti na profesionalno uklanjanje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi. Tako se uklanjaju sve meke i tvrde naslage, plodno tlo za pretjeran rast patogenih bakterija.

Kontaktiraj nas!
 • Posebnu pažnju posvetite plohama koje se nalaze s unutrašnje strane zuba, kao i svakoj bočnoj strani
 • Nježno, bez pritiska, temeljito četkajte razinu gdje se spajaju vidljivi dio zuba i zubno meso
 • Nakon što ste temeljito iščetkali zube, bilo bi poželjno očistiti zubne procijepe (mjesta između zubi), a za to je najbolje koristiti zubni konac i interdentalne četkice
 • Posavjetuje se s našim stručnjacima kako efikasno koristiti zubni konac jer se često pogrešno koristi pa se naslage samo pogurnu prema dnu zuba, a pritom se ne uklone
 • Kako biste bili sigurni da je vaša dnevna oralna higijena temeljito izvršena, za kraj se preporučuje isprati zube i usnu šupljinu antiseptičkim vodicama za ispiranje

Iskustva pacijenata

 • Odlična klinika, prekrasno uređen prostor i vrhunski odrađen posao na mojim zubima. 

  Vesna J.

map-markerphoneangle-downyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp