Mobilne proteze

Kontaktiraj nas!

Što je mobilna zubna proteza?

Oralno zdravlje izuzetno je bitno za cjelokupno zdravlje čovjeka i ne bismo ga smjeli zanemarivati. 

Međutim, ponekad nas ubrzan način života kakav danas vodimo, nepravilna i neodgovarajuća prehrana, kao i sve rjeđi odlazak stomatologu na redoviti pregled, dovedu do toga da je usna šupljina u lošem stanju, te da je zdravlje zuba sve gore, a kao posljedica toga, postupno dolazi do gubitka jednog ili više zubi. 

Stomatološka ordinacija u tom trenutku postaje mjesto na kojem pacijent može doći po rješenje za svoje zube, mjesto na kojem može ponovno vratiti svoj lijep osmijeh. 

Kada dođe do većeg gubitka zubi kod pacijenta, a fiksni protetski nadomjesci nisu dobro rješenje, tada je jedno od rješenja za vraćanje lijepog i zdravog osmijeha je mobilna zubna proteza.

Kontaktiraj nas!

Osnovna podjela mobilnih zubnih proteza je na potpunu (totalnu) mobilnu protezu i parcijalnu mobilnu protezu:

 • Parcijalna mobilna proteza koristi se u slučajevima kada pacijentu nedostaje manji broj zuba, dok se totalne mobilne zubne proteze se koriste za rješavanje potpune bezubosti kod pacijenta.
 • Obično se u takvim slučajevima izvade preostali zubi i uzima se otisak čeljusti. Otisak zuba se šalje u zubni laboratorij gdje se izrađuje proteza na temelju uzetog otiska. Za vrijeme čekanja da se proteza napravi, pacijent neće ostati bez zuba već će dobiti privremene zube.

Totalne mobilne proteze

Totalne mobilne proteze izrađuju se posebno za gornju i posebno za donju čeljust. 

Sastoje se od baze koja je izrađena od ružičastog akrilata, kako bi estetika osmijeha bila na što većoj razini, a na bazu dolaze umjetni. 

Baza proteze je dio koji se prianja na sluznicu, a njezina je svrha da raspodijeli žvačne sile. 

Važno je napomenuti da donja baza ima oblik potkove koja će pacijentu omogućiti slobodan prostor za jezik, dok je gornja baza napravljena tako da pokriva cijelo nepce.

Parcijalna proteza

Parcijalna proteza preporučuje se pacijentu koji ima još nekoliko svojih prirodnih zubi, ali vrlo je važno da su ti zubi sanirani kako bi se na njih mogla pričvrstiti parcijalna proteza. 

Na taj način pacijentu će biti izuzetno olakšano nošenje proteze, lakše će žvakati hranu i ugodnije će se osjećati prilikom nošenja proteze.

Razlika zubnih proteza na dentalnim implantatima i klasičnih mobilnih proteza je u tome da su proteze na implantatima:

 • stabilnije
 • čvršće
 • za izgled prirodnije
 • čuvaju i usporavaju nestajanje kosti čeljusti

Mobilna proteza kao rješenje

Kada pacijentu iz nekog razloga nedostaje veliki broj zubi, jedno od najjednostavnijih rješenja je zubna proteza. 

U današnje vrijeme, za koje možemo reći da je vrijeme velikog napretka dentalne medicine, zubnim protezama može se postići funkcionalnost, ali i lijep te prirodan izgled. 

Zubne proteze danas mogu pacijentu vratiti funkcionalnu i estetsku komponentu osmijeha.

Mobilna proteza vrlo je često jednostavno i jeftinije rješenje za nedostatak zubi, a pacijentu omogućuju vraćanje narušenih funkcija, kao što je funkcija govora, funkcija zagriza, a uz to vraćaju osmijehu estetiku kojoj pacijent teži.

Budući da danas postoje brojni stomatološki tretmani prije nego će stomatolog pacijentu dati precizan plan terapije u koji je uključena mobilna proteza, potrebna je detalnja dijagnostička obrada kao i razgovor s pacijentom.

Stomatolog mora prvo dobiti odgovore na pitanja kako bi dobio potpunu sliku dentalnog, ali i općeg zdravlja pacijenta, treba napraviti niz dijagnostičkih postupaka kao I poslušati estetske želje pacijenta.

Koja mobilna proteza će biti idealno rješenje za pacijenta, utvrdit će se nakon pregleda I dijagnostičke obrade.

Kako smo već i napomenuli, totalne mobilne proteze koriste se za rješavanje potpune bezubosti, a parcijalna mobilna proteza koristi se kad pacijentu nedostaje manji broj zubi.

Pacijentima se kao rješenje može ponuditi i proteza na implantatima. Riječ je o polufiksnom radu. Dentalni implantati služe kao uporište za zubnu protezu, a budući da se lako skida, pacijentima olakšava održavanje higijene.

Budući da se dentalno stanje svakog pacijenta razlikuje, u našoj klinici svakom pacijentu pristupamo individualno. 

Kako bismo dobili što kvalitetniji uvid, kod dijagnostike se koristimo najmodernijim uređajima za dijagnostičku radiologiju kao što su RVG, RTG, CT. 

Važno je napomenuti da izuzetno pazimo na izgradnju povjerenja s pacijentima i pazimo na njihgovu sigurnost, stoga osobni podaci koje nam pacijenti trebaju dati kao dio protokola, ostaju strogo čuvani u klinici I koriste se jedino za potrebe provođenja stomatološkog tretmana.

Kontaktiraj nas!

Prirodni zubi i djelomična mobilna proteza

Djelomična mobilna proteza koristi se kada pacijentu nedostaje manji broj zubi, za razliku od totalne mobilne proteze kojom se rješava potpuna bezubost. 

Prirodni zubi pacijenta moraju biti sanirani jer na njih dolazi parcijalna proteza, odnosno ona se na njih pričvršćuje.
Una protesi mobile parziale fissata su denti naturali sani permette al paziente di vivere una vita normale e di ripristinare una corretta masticazione e fonetica, e allo stesso tempo ripristina l’estetica del sorriso. Una protesi mobile inoltre permette al paziente di ritrovare l’autostima perduta.

Djelomična mobilna proteza pričvršćena na zdravim prirodnim zubima omogućit će pacijentu:

 • normalan život
 • normalno žvakanje
 • normalan govor
 • normalan zagriz
 • estetiku osmijeha
 • da vrati ili učvrsti samopouzdanje

Dentalni implantati kao uporište zubne proteze

Zubne proteze mogu se pričvrstiti na dentalne implantati, odnosno dentalni implantati im služe kao uporište. 

Dentalni implantati se ugrađuju u pacijentovu čeljust, na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu. Spomenuta sidrišta mogu biti u dva oblika. Mogu biti u obliku malih kugli ili prečki.

Velika prednost proteza na dentalnim implantatima je ta što je to proteza koja se skida i to na vrlo lagan način, što znači da je pacijentu time olakšano čišćenje i higijena, ali isto tako, važno je napomenuti da dok ih pacijent nosi, iako se lako skidaju, sigurno su učvršćene i pacijent se može osjećati ugodno i sigurno dok jede ili priča.

Osim što je stabilnost jedna od prednosti proteze na implantatima, one dobro djeluju na kost čeljusti. 

Kad se dentalni implantati ugrade u čeljust oni sprječavaju propadanje okolne kosti. To se događa zato što kost oko implantata neprestano prokrvljuje i stimulira pritiscima na protetiku. 

Sve dok ima prokrvljena i stimulacije kosti ona ne propada, ne gubi volumen I zbog toga zubno meso iznad nje ne mijenja oblik i visinu.

Kada su dentalni implantati uporište proteze dobiva se bolja stabilnost proteza u ustima, vraća se opuštenost kod govora, olakšava se konzumiranje hrane, a kao krajnji rezultat, pacijent dobiva svoje izgubljeno samopouzdanje.

Olakšava i činjenica da pacijenti lako održavaju higijenu jer se proteze jednostavno skidaju i stavljaju “klik” metodom.

Dentalna implantologija danas zaista daje izvrsna rješenja koja pacijentima olakšavaju nadomjestiti zube koje su tijekom života izgubili.

Oralna higijena kod zubnih proteza

Oralna higijena kod zubnih proteza izuzetno je bitna kao I kod svih stomatoloških tretmana.


Kada pacijenti kao rješenje dobiju mobilne zubne proteze jako je bitno na koji način se održava oralna higijena. Krivi je stav da su pacijenti nakon što im se stavi mobilna zubna proteza mirni. 

Situacija je sasvim drugačija, kako bi mobilna proteza ispunila svoju svrhu, potrebno je brinuti se o njoj. Stanje u ustima neprestano se mijenja. 

Iz tog razloga mijenja se i zubno meso i stabilnost mobilnih proteza. Na temelju tih činjenica, stomatolozi će pacijentima s mobilnim protezama savjetovati da na stomatološki pregled dolaze svakih nekoliko mjeseci, ali kao i kod svakog drugog stomatološkog tretmana, sve ovisi od slučaja do slučaja, odnosno od pacijenta do pacijenta. 

Ako pacijent zanemaruje oralno zdravlje i preskače odlazak kod stomatologa na kontrole, zbog iritacije nastale nepravilnim nalijeganjem zubnih proteza na desni može doći i do upala pa i do infekcije zubnog mesa.

Kada se stavlja mobilna zubna proteza uvijek dolazi i do nestanka volumena kosti i čeljusti. 

Mobilna proteza se radi prema trenutnom stanju u ustima i sasvim je prirodno da nakon određenog vremenskog perioda i promjena ne naliježe kako treba pa su potrebne preinake.

Kontaktiraj nas!

Oralna higijena se izuzetno lako održava kada je riječ o zubnim protezama na dentalnim implantatima jer se proteze jednostavno skidaju i stavljaju “klik” metodom. Također, za razliku od mobilne zubne proteze, proteza na implantatima ne uzrokuje gubljenje kosti čeljusti.

Više informacija o pravilnom održavanju oralne higijene kod pacijenata sa zubnim protezama daju stomatolozi tijekom stomatološkog tretmana.

Ometaju li zubne proteze svakodnevni život?

Važna informacija svakom pacijentu je kako će mu svakodnevni život izgledati nakon što dobije zubnu protezu. 

Više informacija svaki pacijent dobit će već na prvom pregledu kod stomatologa, za vrijeme stomatološkog tretmana, ali i na stomatološkim pregledima koji su nužni nakon dobivanja zubne proteze. 

Kao i kod svake druge stomatološke terapije, tako i kod zubnih proteza postoji nekoliko pravila kojih se pacijenti trebaju pridržavati kako bi što duže i što ugodnije nosili zubne proteze.

Budući da se stanje u usnoj šupljini neprestano mijenja, važna je oralna higijena i njezino pravilno provođenje. Sve upute o pravilnom provođenju zubne higijene, pacijent će dobiti tijekom i nakon završetka stomatološkog tretmana. Također, osim održavanja oralne higijene, važno je da redovito dolaze na stomatološke preglede može kod klasične mobilne zubne proteze doći do iritacija i na kraju do infekcija.

Budući da klasična mobilna proteza uzrokuje nestanak volumena kosti čeljusti te da se one rade prema trenutnom stanju u ustima, prirodan tijek stvari je da se nakon određenog vremenskog period trebaju raditi preinake na zubnim protezama.

Uz zubne proteze pacijenti mogu sasvim normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Mogu normalno jesti, mogu sasvim normalno govoriti i nastaviti sa svojim životom.

Ako se pacijent pridržava svih savjeta stomatologa, zubne proteze mu neće ometati svakodnevni život. Ipak, ako bilo što pacijent primijeti, treba se odmah javiti svojem stomatologu.

Mobilne zubne proteze ili zubne proteze na implantatima?

Kada uspoređujemo različite nadomjestke za zube, tada u obzir trebamo uključiti dentalno stanje pacijenta, njegove želje, ali i mogućnosti.

Kroz tekst o zubnim protezama dotaknuli smo se nekih osnovnih značajki koje imaju mobilne zubne proteze, kao i značajki koje imaju proteze na implantatima.

Zubne proteze na implantatima sigurno su bolje rješenje i funkcionalno i estetski.

U bezubu čeljust ugrađuju se dentalni implantati te se nakon nekoliko mjeseci, kad dentalni implantati srastu s kosti, pričvršćuje proteza.

Riječ je o polufiksnom rješenju jer se proteze na implantatima mogu vrlo lako skinuti, što se jako dobro odražava na održavanje oralne higijene.

Također, proteza na implantatima sprječavaju propadanje okolne kosti, dok takav slučaj nije isti kod mobilnih zubnih proteza.

Mobilne zubne proteze pacijentu omogućuju normalnu funkciju govora, normalne funkcije kod prehrane, kao i estetiku, lako se skidaju, ali iako se lako skidaju, pacijentima su ugodne za nošenje i čvrste.

Zubne proteze na dentalnim implantatima kao i mobilne zubne proteze imaju funkcionalnu i estetsku ulogu, ali pacijentu daju dodatnu stabilnost jer je riječ o polufiksnom radu.

Iako su stabilne i pričvršćene na dentalnim implantatima, pacijent lagano održava higijenu usta jer se jednostavno skidaju.

Jedna od prednosti zubnih proteza na implantatima jest da što stabilnije stoji u ustima u odnosu na mobilne zubne proteze, što se posebno odnosi na donju čeljust jer klasična mobilna proteza nešto lošije stoji u donjoj čeljusti u odnosu na gornju čeljust.

Kod obje vrste zubnih proteza izuzetno je važno održavati oralnu higijenu i dolaziti na redovite stomatološke preglede.

Fiksna proteza

Osim što postoji mobilna zubna proteza, polufiksna proteza (zubna proteza na implantatima), postoji I fiksna proteza.

Fiksna zubna proteza izuzetno je dobro rješenje za vraćanje pacijentovog zdravog i lijepog osmijeha. Za fiksnu protezu možemo reći da je dugoročno i izuzetno pouzdano rješenje.

Kada je riječ o fiksnom protetskom radu, pacijentu se čuva kost čeljusti, a proteza nudi stabilnost i pacijent ima još veći osjećaj sigurnosti nego kod mobilnog ili polufiksnog rada. Jedino kao “nedostatak” možemo navesti da se ne može skinuti kao što se može skinuti mobilna proteza i proteza na implantatima koja je polufiksan rad.

Važno je napomenuti da se fiksni protetski radovi trajno učvršćuju te da s napretkom stomatologije, materijali I tehnike kojima se materijali izgrađuju omogućuju izuzetno kvalitetne I dugovječne radove za pacijente.

Kao što je kod mobilnog i polufiksnog rada, izuzetno je bitna oralna higijena, kao i redoviti posjeti stomatologu nakon stomatološkog tretmana.

Kontaktiraj nas!

U našoj klinici nudimo pratimo trendove u stomatologiji, imamo vrhunske stručnjake, naprednu tehnologiju i kvalitetne materijale, tako da je uspješnost i dugovječnost pacijentima osigurana.

Iskustva pacijenata

 • Vrhunski centar! Izuzetno ljubazno i profesionalno osoblje! Posebna pohvala dr. Andrei za spas u kriznoj situaciji!

  Marija

map-markerplusphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp