O zubnim implantatima

Ugradnja implantata i vraćanje osmijeha na lice danas može biti brz i bezbolan postupak. Zahvaljujući najnovijim tehnikama ugradnje zubnih implantata, obnovljenoj funkcionalnosti čeljusti napokon se može pridružiti i samopouzdan osmijeh! Zubni implantati postali su brzo, bezbolno i trajno rješenje za zamijenu jednog ili više zuba koje tijekom života možemo izgubiti zbog trauma, bolesti desni ili starosne dobi.

Što su zubni implantati?

Implantati su danas najtraženije rješenje kod gubitka jednog ili više zubi. Zubni implantati su biokompatibilni, organizmu podnošljivi nadomjesci donjeg dijela zuba načinjeni od titana, legura titana ili keramike koji se ugrađuju u kost čeljusti a služe kao njegov umjetni korijen.

Implantati su načinjeni od čvrstih i lakih materijala a izgledaju poput vijaka koji se umeću u prethodno obrađeno ležište na mjesto starog zuba.

Zubni implantat je najdonji, osnovni segment nadomjesnog zuba koji se potom nadograđuje. Na implantat se stavlja srednji dio nadomjeska koji zubni implantat spaja s krunicom, odnosno s vanjskim i vidljivim dijelom zuba. Kako se implantati polako integriraju u čeljust i srastaju s kosti dobijaju ne samo mehaničku, već i biološku, prirodnu stabilnost zbog koje su često najisplativije rješenje u oralnoj kirurgiji.

Zubni implantati od titana omogućuju čvrstu osnovu za nadogradnju nadomjesnog jednog ili više zuba postižući pritom dugotrajnu funkciju, lijep izgled kao i osjećaj poput prirodnih zubiju.

Dentalna implantologija u Implant Centru Martinko vjeruje samo najboljim proizvođačima zubnih implantata te uz individulani pristup svakom pacijentu, detaljnu dijagnostiku i izvrsnost stomatološkog tima koristi najbolje Straumann i zubne implantate.

Prednosti ugradnje zubnih implantata

  • uz pridržavanje savjeta stomatologa, zubni implantati mogu biti doživotno rješenje
  • zubni implantat koji se ugrađuje u kost podupire zubni niz zbog čega prilikom žvakanja ne dolazi do urušavanja susjednih zubiju, sužavanja čeljusti i atrofije zubnog mesa.
  • ugradnja implantata ne zahtjeva brušenje susjednih, zdravih zubi
  • ugradnja zubnih implantata je zbog svoje biokompatibilnosti niskorizičan postupak jer ne izaziva neželjene reakcije.
  • u odnosu na zubne proteze implantati su opcija koja garantira vrhunsku estetiku osmijeha što je uz zdravlje i funkcionalnost zubiju cilj svakog čovjeka.
  • zbog svog prirodnog izgleda zubni implantati poboljšavaju kvalitetu života omogućavajući brz i siguran povratak poslovnim obavezama i društvenom životu.

Kako se ugrađuju zubni implantati

Postavljanje dijagnoze prije ugradnje zubnih implantata

Svakom pacijentu pristupamo na individualan način, pa je i dijagnostika za ugradnju zubnih implantata od izuzetne važnosti prije donošenja odluke o ugradnji zubnih implantata. Dijagnostičkim pretragama dobijamo uvid u kratku povijest dentalnog stanja pacijenta kao i uvid u njegove vlastite želje i potrebe.

Nakon prikupljanja osobnih podataka i procijene stanja pacijenta potrebno je napraviti rendgenski pregled, a poslije razgovora s pacijentom i nakon obavljenih dijagnostičkih pregleda, stomatolog iznosi detaljan plan terapije.

U našoj klinici dostupni su najmoderniji uređaji za dijagnostičku radiologiju kao što su RVG, RTG i CBCT a dijagnostičkim postupcima kojima se služimo kako bi utvrdili ima li pacijent predispozicije da se podvrgne ugradnji implantata i na koji se način to najlakše može postići.

Preduvjeti za ugradnju implantata. Tko može biti kandidat za ugradnju?

Kandidat za ugradnju implantata je svatko kome nedostaje jedan ili više zuba čime je narušena kvaliteta žvakanja, govor i estetika osmijeha kao i svaka osoba koja se suočava s boli i poteškoćama s nošenjem zubne proteze. Svaka ugradnja implantata je postupak koji prije svega zahtjeva detaljnju dijagnostičku obradu kao i individualan pristup liječenju.

Naime, kandidat za ugradnju zubnog implantata mora imati zdrave zube i desni. U slučaju da rezultati pretraga pokažu da je jedan ili više zubiju zahvaćen bolešću ili da je kod pacijenta uočena samo naznaka bolesti ili krvarenja, za ugradnju implantata potrebno je čekati dok traje postupak izlječenja zuba i/ili desni.

Prije ugradnje implantata se također utvrđuje da osoba ne boluje od nekontroliranog dijabetesa te da nije pod ciklusom kemoterapija ili bisfofonata što je moguć razlog sporijeg zarastanja i izlječenja zuba, a osim zdravih zubiju i desni te dobrog općeg zdravstvenog stanja, za ugradnju implantata pacijent mora imati i dovoljno koštanog tkiva te kost zadovoljavajuće čvrstoće što će se također utvrditi pretragama.

No za svaku prepreku koja može biti prisutna prije ugrađivanja zubnog implantata, ukoliko pacijent donese odluku o ugrađivanju implantata koji su trajni i viskokokvalitetni uz stručan nadzor stomatologa te uz redovnu i pravilnu higijenu, postoji rješenje, a naši detaljni dijagnostički postupci i stručan tim liječnika omogućit će njegovu uspješnu provedbu.

Trajanje zahvata ugradnje implantata

S obzirom na trajanje postupka za ugradnju implantata moraju se uskladiti obaveze te odvojiti dva do tri dana kako bi se izbalansirale vlastite potrebe s mogućnostima stomatologa i stomatoloških laboratorija.

Uz dijagnozu i kontrolu, postupak ugradnje implantata traje dva do tri dana a već prvog dana, nakon izrade ortopana i TAC snimke te potvrde plana liječenja, vrše se eventualna ekstrakcija i umetanje implantata. Dan nakon ugradnje implantata predviđen je za kontrolu a već treći dan od ugradnje, na implantat je moguće staviti provizorne zube.

Dijagnostičke pretrage su neinvazivne i sigurne. Ortopan je osnovni snimak uz pomoć kojeg vidimo strukture i kakvoću kosti i okolnih tkiva, gornju i donju čeljust, zube, sinuse i čeljusni zglob što nam omogućava otkrivanje i praćenje karijesa, patoloških promjena ili trauma.

Uz pomoć dijagnostičkih pretraga procjenjuju se također kakvoća i gustoća kosti nužnih za ugradnju zubnog implantata. Sam postupak izrade snimke je kratak i bezbolan, a zahtjeva samo nekoliko sekundi stajanja u određenom položaju.

Ponekad nam je potrebna još detaljnija slika strukture kosti i zubnih tkiva pri čemu nam pomažu CBCT 3D snimke koje nam daju uvid u prostorne odnose unutar čeljusti, primjerice u položaj sinusa ili korijena unutar kosti u odnosu na okolna tkiva čime ugradnja zubnih implantata postaje još preciznija a time još brža i sigurnija.

Nakon obavljenih pretraga i određivanja plana liječenja sliljedeći korak je ugradnja zubnog implantata. Sam postupak ugradnje implantata je brz i bezbolan a vrši se pod lokalnom anestezijom. Nakon ugradnje zubnih implantata započinje proces osteointegracije koji ovisno o predispoziciji pojedinog pacijenta traje od dva do četiri mjeseca tijekom kojeg zubni implantat srasta s kosti.

Nakon što zubni implantat sraste s kosti na njega se može postaviti trajna nadogradnja. Drugim riječima, nakon mjesec ili dva, ovisno o individualnim predispozicijama pacijenta, kada zubni implantat naposljetku sraste s kosti postavlja se nadomjestak zuba odnosno fiksni protetski rad koji je postavljen na implantatima i kojeg se ne može samostalno skinuti.

U fiksnu protetiku na implantatima ubrajaju se zubne krunice koje se izrađuju od različitih materijala. Uporaba određenog materijala pri izradnji protetike ovisi o vrsti rada kojeg izvodi stomatolog ali o željama i potrebama pacijenta.

Prije ugradnje implantata, je potrebno posvetiti pozornost oralnoj higijeni kako bi se za ugradnju implantata stvorili optimalni uvjeti. Preporučuje se korištenje zubne četkice s mekanijim vlaknima i korištenje međuzubne četkice za što bolji rezultat pri čišćenju zubi.

Nakon ugradnje implantata u kost potrebno je temeljito četkati okolne zube te dva tjedna nakon zahvata, uz korištenje mekanih mikročetkica idealnih za postoperativnu higijenu rane, potrebno je upotrebljavati i preparate za ispiranje zubne šupljine.

Prvi dan nakon zahvata preporuča se jesti tekuću i/ili kašastu hranu te izbjegavati tople napitke a već drugi dan, uz zdravije zube, možete jesti uobičajenu hranu i nastaviti s normalnim načinom života.

Oralna higijena koju pacijent provodi uz detaljne upute stomatologa te redovne kontrole i briga o tkivu oko novog zubnog implantata zdravlju omogućavaju bolje zacjeljivanje rane i brži oporavak te neometan nastavak nadogradnje zuba stoga je je i pušačima važno preporučiti da ne konzumiraju cigarete 3 do četiri sata nakon zahvata i sve dok postoji krvarenje.

Od čega su izrađeni zubni implantati i koje vrste implantata postoje?

Implantati od titana

Titan je jedinstveni materijal za izradu zubnih implantata kojeg se u oralnoj kirurgiji koristi preko trideset godina. Prvi titanski implantat ugrađen je još 1965 godine što je vrlo brzo dovelo do velikih poboljšanja u tehnikama koje su se do tada koristile kod nadomještanja zubi.

Najveći razlog njegove uspješnosti je ta što na svojoj površini formira jedan od najotpornijih oksida koja ga štiti pri konzumaciji slatke i kisele hrane i od korozije. Tako se na implantatima stvara zaštita koja omogućava njegovu trajnost i kakvoću te za razliku od metalnog okusa koji se ponekad javlja kod nekih radova zbog korištenja drugih metala, titan je neutralnog okusa te u ustima ne ostavlja okus metala.

Stabilnost implantata koji su ugrađeni u kost u početku je mehanička. Implantati imaju navoje uz pomoć kojih se određenom silom ugrađuju na mjestu prethodno pripremljenog ležišta a cijeli postupak traje kratko te je u potpunosti bezbolan jer je pacijent pod lokalnom anestezijom.

U kratkom roku nakon ugradnje i duboko na mjestu rane počinje proces osteointegracije odnosno integracije okolnog koštanog tkiva s implantatom čime se spomenuta mehanička stabilnost zamijenjuje biološkom. Implantati od titana postupno se u potpunosti integriraju s kosti što znači da se ne mogu olabaviti ili ispasti.

Keramički implantati

Lakoća i čvrstoća titana garantira njegovu dugotrajnost i kvalitetu no ponekad se zbog različitih individualnih potreba pacijenata mogu ugraditi i zubni implantati od keramike. Dvije su prednosti keramičkih implantata u usporedbi s titanijevim.

Iako su alergijske reakcije na titan zanemarive te su zubni implantati načinjeni od materijala koji su potpuno biološki kompatibilni, neki pacijenti su osjetljiviji na metale te, iako je mogućnost odbacivanja implantata neznatna, ugradnja keramičkih nadomjestaka ipak pruža dodatnu sigurnost.

Druga prednost je estetske prirode jer je keramički zubni implantat u cijelosti bijele boje što mu omogućuje prirodniji izgled. U slučaju da dođe do povlačenja zubnog mesa koje bi eventualno otkrilo metalni dio kod titanijskog implantata, keramički implantat je u potpunosti bijel te zadržava prirodan izgled zuba.

Vrste implantata i implantoloških radova

All on Four i all on 6 tehnika:

All on 4 tehnika je jedno od najnovijih rješenja u oranoj kirurgiji. Zubni implantati ugrađuju se na četiri mjesta na koje se oslanjaju nadomjesni zubi odnosno polufiksna proteza. Implantati se mogu ugraditi kako u gornjoj čeljusti tako i u donjoj čeljusti i idealni su za osobe koje su ostale bez više zubi ili im je dio čeljusti u potpunosti bezuba.

All on 4 tehnika je brza i bezbolna jer se pacijentu u istom danu ukoliko je potrebno izvade zubi, eliminira moguća infekcija te ugradi četiri implantata. Na implantat se postavlja nadogradnja i provizorna fiksna proteza, a kada se nakon 2 do 4 mjeseca procesom osteointegracije dogodi integracija implantata s kosti na implantat se postavlja trajni protetski rad.

All on 4 tehnika podržava imedijatno opterećenje što znači da će pacijent u samo jednom danu dobiti novi osmijeh i moći će se vratiti normalnom načinu života. Zubni implantati su na taj način postali brzo, trajno i bezbolno rješenje.

Ugradnja zubnih implantata tehnikom all on 6 ne razlikuje se mnogo od ugradnje implantata all on 4 tehnikom. Odnosno razlikuje se u broju implantata u čeljusti. Zubni implantati kod ovog postupka umeću se u 6 umjesto u 4 ležišta u čeljusti, kada nema dovoljno kosti potrebne kako bi se zubni implantati ugradili te kako bi u što kraćem roku osobama kojima zubi nedostaju u potpunosti na bezbolan način omogućili osmijeh i funkcionalnost.

Odluku o vrsti implantata pacijent donosi u dijalogu sa stomatologom koji će mu na temelju dijagnoze te njegovih želja i potreba preporučiti najbolju terapiju i najadekvatniji oralno kirurški zahvat te metodu ugradnje implantata. Kako bi donijeli prave odluke, prilikom ugradnje implantata koristimo detaljne dijagnostičke postupke a ukoliko pretrage pokažu da zbog kakvoće koštanih struktura pacijenta, zubne implantate nije moguće ugraditi na postojeću strukturu ili nema dovoljno kosti, zubne implantate svejedno će biti moguće ugraditi uz pomoć rutinskog zahvata podizanja sinusa.

Zubni implantati i metoda podizanja sinusa

Prije postavljanja implantata ponekad je nužno upotrijebiti tehniku podizanja sinusa čija prva faza uključuje procjenu stanja volumena kosti da bi se zubni implantati uopće mogli ugraditi. Ako dijagnostičke pretrage pokažu kako u gornjoj čeljusti nedostaje volumena koji je potreban da se zubni implantati integriraju u kost odnosno da nema dovoljno kosti, tada je potrebno napraviti zahvat augmentacije širine i visine kosti te podizanje dna sinusa.

Prilikom ovog zahvata, koji će zubnim implantatima omogućiti sigurnu ugradnju, može se koristiti vlastita kost ili umjetna koštana tvar. Podizanje sinusa izvodi se pod lokalnom anestezijom, tako što se zareže i podigne zubno meso da bi se vidjela čeljusna kost. Potom se odiže sinusna membrana a na mjesto koštanog nedostatka se postavlja vlastiti ili umjetni koštani materijal te faktori rasta iz krvne plazme (PRGF).

(PRFG) (Plasma Rich with Growth Factor) je tehnologija koja omogućava da se prilikom zahvata podizanja sinusa, kod zahvata regeneriranja koštanog volumena uzima što manje vlastitog koštanog tkiva potrebnog da bi se ugradili zubni implantati a obavlja se tako što se prilikom podizanja sinusa ili augmentacije kosti plazma obogaćena faktorima rasta umeće na mjestu unutar čeljusne kosti na kojem je potrebno nadoknaditi volumen prije stavljanja zubnog implantata. Istog dana, implantat se ugrađuje u kost a pacijent dobija privremenu protezu.

Zigomatski implantati

Osim all on four i all on 6 implantata postoji i opcija ugradnje zigomatskih implantata koji se ugrađuju kada se dijagnostičkim postupcima utvrdi da je gorna čeljust gotovo sasvim atrofirala. Ova revolucionarna metoda daje nadu i onim pacijentima koji su godinama bezubi te je uz njenu pomoć omogućeno u potpunosti rehabilitirati osmjeh, popraviti izgled i vratiti funkcionalnost čeljusti.

Klasične mobile zubne proteze često stvaraju nelagodu kod jedenja i govora te zbog količine materijala koji prekriva nepce, osim nelagode smanjuju i osjet okusa zbog čega je teže osjetiti puni okus omiljene hrane i bezbrižno uživati u društvenim okupljanjima. Za pacijente koji zbog nemogućnosti ugradnje all on four ili all on 6 implantata moraju nositi zubnu protezu, zigomatski zubni implantati postaju rješenje problema.

Postoje dvije varijacije zigomatske terapije. Tehnika ZYGOMA HIBRID predviđena je za različite količine atrofije kosti i tkiva gornje čeljusti kojom se ugrađuju dva zigomatska implantata na mjestu gdje je kost atrofirala a za njega je potrebna lokalna anestezija. Drugom tehnikom-ZYGOMA DOUBLE/QUAD ugrađuju se 4 zigomatska implantata, a predviđena je za slučajeve kada je čeljust potpuno atrofirala.

Ova tehnika je najzahtjevniji operativni zahvat u oralnoj kirurgiji koja zahtjeva potpunu anesteziju te izninmnu stručnost naših maksilofacijalnih kirurga što je ključno za savršeno izveden zahvat koja garantira uspješnost. Oporavak traje nekoliko dana ali je u kratkom roku moguće postaviti imedijatno opterećenje, odnosno privremeni fiksi most.

Cijena zubnih implantata

Implant centar Martinko ugrađuje zubne implantate po pristupačnim cijenama i postiže vrhunske rezultate u najkraćem mogućem vremenu. Cijena zubnih implantata ovisi o vrsti implantološkog rada a naši visoko kvalificirani stomatolozi, asistenti i uredsko osoblje predano rade na tome da se na svakom koraku osjećate informirano i sigurno.

Zubni implantati u Implant Centru Martinko su visoke kvalitete koja uz stručnost stomatologa dolazi do izražaja u svojoj trajnosti, lijepom izgledu i sigurnom osmijehu.

map-markerphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp