Podizanje sinusa ili sinus lift

Sinus lift

Što je sinus lift i kada se primjenjuje

Svrha ovog blog posta je odgovor na jedno od najčešćih pitanja mojih pacijenata – je li sinus lift bolan zahvat? Sinus lift odnosno podizanje dna sinusa potpuno je bezbolan zahvat (lokalna anestezija) koji u mom centru radimo svakodnevno, dakle rutinski.

Nisu potrebne nikakve posebne pripreme za pacijenta od uobičajenog zahvata kao što je ispun, liječenje, odnosno vađenje zuba. Valja napomenuti da je uspješnost zahvata u našoj ordinaciji oko 97% (slično kao i kod postavljanja implantata). Implantati postavljeni u tako novostvorenoj kosti u sinusu imaju isto predviđeno trajanje kao i implantati u zdravoj postojećoj kosti. No, to nije sve što trebate znati o sinus liftu.


Zašto sinus lift?

Stavljanje implantata nije moguće ako nemamo dovoljan volumen kosti koji će držati implantat. Nažalost, kada izgubimo zub, kost koja ga je nekada držala najčešće atrofira i izgubi volumen. Da bi povećali volumen kosti u gornjoj čeljusti u koju stavljamo implantat radimo sinus lift.

Postupkom sinus lifta nadograđujemo ili dodajemo kost u sinusnu šupljinu iznad gornje čeljusti. Uobičajeno se taj postupak radi u isto vrijeme kada se stavlja i implantat, naravno, ako postaji barem mali volumen kosti.

Ako kosti uopće nema između sinus lifta i stavljanja implantat mora proći od 6 do 8 mjeseci. Sinus lift se radi pod lokalnom anestezijom tako da je zahvat potpuno bezbolan. Proces počinjemo s otvorom na desnima na granici sa sinusom. Sinus se zatim otvara. Podiže se sinusna membrana da se napravi mjesto za granulat umjetne kosti. Po stavljanju granulata otvor se zašije. Sinus lift je rutinska bezbolna operacija nakon koje se može pojaviti lagano oticanje, ali ono nestaje već nakon dan ili dva.

Više o sinus liftu pročitajte na blogu dr. Martinka
Sinus lift

Sinus lift

Koji materijali se koriste kod sinus lifta?

Što se tiče materijala koji se umeću u sinus, postoje umjetni materijali od kojih nastaje nova kost (biooss, boneceramic, grafton,…) i postoji mogućnost ugradnje vlastite kosti (autologna kost) koja se u tom slučaju uzima s donje čeljusti, usitnjava i postavlja na mjesto gdje je nema (sinus).

I još jedna napomena, u većini slučajeva dovoljno je dodati samo umjetnu kost bez uzimanja vlastite, te se isto tako u većini slučajeva (ako ima bar 2 mm kosti) mogu u istom zahvatu postaviti i implantati što znatno skraćuje vrijeme čekanje na zube.

Možda sve ovo djeluje kao da je u pitanju težak zahvat, ali vas uvjeravam da nije tako.

Izvor: Dr. Damir Martinko Blog