Četkice za zube kroz povijest

Četkice za zube kroz povijest
Četkice za zube kroz povijest

Dokazi o korištenju zubnih četkica vode nas do 3500. godine prije Krista. Dokazano je da su se njima koristili stari Egipćani i Babilonci. Prema tome je četkica za zube vjerojatno jedna od stvari s najdužim stažem u povijesti koju koristite, nadamo se, svakodnevno i to barem dva puta. Najprimitivniji oblici četkica javljaju se u obliku drvenih štapića.

Štapić bi se žvakao s jedne strane dok se njegova vlakna ne bi razdvojila i formirala nešto nalik četkici. S takvim krajem štapića bi se trljali zubi. Otkriveno je da grančice potječu s drveta Salvadora persica koje ima zacjeljujuća i antiseptička svojstva. Također se zna da su Kinezi u kasnijem 15. stoljeću koristili četkice za zube od veprove dlake usađene na bambusove štapiće, što sigurno nije bilo ugodno s obzirom na čvrstoću dlake koja je pregruba za desni.
U isto vrijeme čišćenje zubi se u Europi radilo s malom lanenom krpicom utopljenom u solne otopine i sulforna ulja, što nije bilo ni dovoljno higijenski ni temeljito kao na istočnjački način.

Interesantna stvar kod čišćenja zubi je da se najstariji i najprimitivniji način čišćenja zubi u nekim dijelovima svijeta koristi i danas. Dijelom zbog mogućnosti, a dijelom zbog tradicije. To je trljanje zubi drvenim štapićem. Takvi štapići, ovisno o dijelu svijeta najčešće se zovu Suwak ili Miswak i pored mnogih Afričkih plemena, također se učestalo koriste u muslimanskim zajednicama po cijelom svijetu i može ih se kupiti u većini Indijskih, Pakistanskih ili Arapskih dućana.