Zigomatski implantati

Kontaktiraj nas!

Što su zigomatski dentalni implantati?

Nova, revolucionarna metoda koja vraća osmijeh na lice čak i pacijentima koji su godinama bezubi i kojima je čeljusna kost gotovo sasvim atrofirala, nada je kojom moderni zubar i moderna stomatološka ordinacija daju mogućnost potpuno rehabilitiranog osmijeha. 

Zygoma je naziv za jagodičnu kost, a po tome je ova vrsta implantata nazvana.

Zigomatska implantologija bazira se na tehnici all on four, a sam proces oporavka je brz te omogućava imedijatno opterećenje u roku 24 sata nakon ugradnje implantata.

Zigomatski implantati dužine su od 3 cm do 5,5 cm te se ugrađuju u područje jagodične kosti.

Zigomatska implantologija

Zigomatska implantologija koja koristi zygoma ili zigomatske implantate revolucionarna je tehnika koja se ugrađuje u gornju čeljust, maksilu. 

Koristi se posljednjih 20-ak godina, a razvio ju je Per-Ingvar Brånemark, švedski kirurg i znanstvenik, koji je većinu svog djelovanja i istraživanja posvetio sraštavanju implantata s kosti (oseointegraciji). 

Kad je atrofija kosti čeljusti uzela velikog maha i kad pacijent nije zadovoljavajuć kandidat za standardne implantološke zahvate koji podrazumijevaju dovoljnu visinu i debljinu kosti, potrebnu za ugradnju implantata, pruža se nova opcija za potpuno, fiksno i stabilno rješavanje bezubosti - zigomatski implantati. 

Ova najnaprednija tehnika u današnjoj stomatologiji koja se koristi u slučaju kad ekstremna atrofija dovede do resorpcije kosti u gornjoj čeljusti, a klasična mobilna proteza nije zadovoljavajuća opcija koja rješava problem bezubosti i pacijentu stvara nelagodu kod jedenja i govora, bilo da se radi o nepodnošenju količine materijala koji prekriva nepce ili lošoj fiksaciji unutar ustiju. 

Posebno je izraženo neprihvaćanje mobilne proteze jer je osjećaj za okus hrane vrlo sužen, a samim time i mogućnost uživanja u druženjima uz omiljenu hranu. Prilikom protokola u našoj stomatološkoj klinici, važno je utvrditi kako je došlo do gubitka svih zubi kod pacijenta te se provodi funkcijska analiza zagriza.

Kontaktiraj nas!

Stomatološka ordinacija koja pruža tehniku restauriranja osmijeha u kojoj se koriste zigomatski implantati mora imati posebno educiran, stručan tim koji sačinjavaju maksilofacijalni kirurzi. 

Ova kirurška tehnika podrazumijeva poseban protokol koji započinje detaljnom dijagnostičkom slikom pacijenta, a posebno je koristan cone beam CT koji daje odličan 3D uvid u stanje gornje čeljusti, kao što su dimenzije i kvaliteta kosti, a samim time se može točno izabrati vrsta implantata, položaj i nagib istih. 

Kad i ako se utvrdi stanje teške atrofije gornje čeljusti, pacijent postaje kandidat za zigomatske implantate.

Maksilofacijalni kirurzi

Posebno važno je iskustvo i velika stručnost maksilofacijalnog kirurga jer infraorbitalni živac koji prolazi kroz gornju čeljust (maksilu) i sudjeluje u različitim anatomskim funkcijama, ostane potpuno neoštećen. 

Tako je ovaj zahvat sasvim siguran i učinkovit kod velikog broja pacijenata kojima se znalo reći da nisu kandidati za implantološku terapiju.

Potpuna anestezija

Kako bi se obnovila funkcionalnost i estetika osmijeha, a donese se odluka da se ugrade zigomatski implantati, odnosno implantati bez kosti, taj se najzahtjevniji zahvat u modernoj stomatologiji, obavlja u potpunoj anesteziji, a opravak traje nekoliko dana. 

Premda se radi o zahtjevnom zahvatu, valja napomenuti kako se na implantate postavlja imedijatno opterećenje, odnosno privremeni fiksni most.

Kada se koristi zigomatski implantat?

Ova tehnika se koristi u situacijama kad se kod bezubih pacijenata želi izbjeći opsežne zahvate augmentacije čeljusne kosti/sinus lift zahvata. 

Takvi zahvati proces vraćanja osmijeha čine vrlo dugotrajnim. S druge strane, liječenje ekstremnih atrofija gornje čeljusti, maksile, obavljaju se ovom revolucionarnom metodom. 

Korištenje zigomatskih implantata alternativa je koštanom presađivanju, što može biti vremenski vrlo zahtjevan proces.

Razmišljate li i vi o tome jeste li kandidat za rješenja koja pruža zigomatska implantologija, dobrodošli ste na besplatan pregled i konzultacije s našim timom, kako bi se zajednički donijela odluka za potpuno i trajno restauriranje osmijeha kod ekstremne atrofije čeljusti.

Kontaktiraj nas!

ZYGOMA HIBRID

Zigomatska implantologija može se koristiti u različitim slučajevima atrofije kosti gornje čeljusti, pa se tako koristi ugradnja dvaju zigomatskih implantata na mjestu gdje je čeljusna kost atrofirala na dvama mjestima, dok konvencionalni implantati dolaze na mjesta gdje je kost sačuvana u dovoljnoj količini ili je obavljena augmentacija kosti. Takva tehnika zove se ZYGOMA HIBRID.

ZYGOMA DOUBLE/QUAD

Također, mogu se ugraditi sva četiri zigomatska implantata u slučaju kad je čeljusna kost potpuno atrofirala. Naziv ove tehnike je ZYGOMA DOUBLE/QUAD i predstavlja najteži operativni zahvat u oralnoj kirurgiji. Izvrsna strana ovog zahvata je to što vraća osmijeh u 24 sata, takozvani osmijeh u jednom danu.

Oralna kirurgija kod ugradnje zigomatskih implantata

Oralna kirurgija svakim danom sve je naprednija i rješava problem čak i kod najtežih slučajeva atrofije čeljusne kosti. 

Kirurška tehnika naziva zigomatska implantologija predstavlja najoprežniji zahvat koji moderna oralna kirurgija izvodi. Posebice je zahtjevan zahvat ugradnje četiri zigomatska implanata (ZYGOMA DOUBLE/QUAD).

U slučajevima kad je oralna patologija (ekstremne atrofije čeljusti) toliko uznapredovala, određuje se je li pacijent kandidat za oralno maksilofacijalno liječenje. 

Slijedi se protokol naše stomatološke klinike, važan za uspješnost cijelog procesa. Dijagnostičko ispitivanje stanja kosti određuje se cone beam CT-om, a dobiva se vrlo kvalitetna i informativna snimka koja ukazuje na volumen kosti.

Budući da je ova tehnika izvrsna jer se izbjegavaju dugotrajni i opsežni kirurški zahvati augmentacije čeljusne kosti/sinus lift metode, kirurška faza ove tehnike zahtjevna je, ali pruža rješenje i vraća osmijeh unutar 24 sata. 

Maksilofacijalni kirurzi koji izvode ovaj zahtjevan zahvat trebaju biti vrlo iskusni i stručni, što je ključno za perfektno izveden zahvat, a i garantira njegovu gotovo stopostotnu uspješnost.

Je li potrebna augmentacija kosti pri ugradnji zigomatskih implantata?

Zigomatski implantati posebna su vrsta implantata koja omogućava brz način vraćanja osmijeha. 

Budući da se radi o zahvatu koji se izvodi kod pacijenata koji pate od teške atrofije čeljusti te žele izbjeći augmentaciju kosti/podizanje sinusa zahvat (restauriranje volumena čeljusne kosti), rekonstrukcija kosti zapravo nije potrebna, zbog specifičnosti tehnike. 

Velika je vrijednost ponuditi pacijentima koji su morali izabrati između opsežnih zahvata rekonstrukcije čeljusne kosti kroz meka tkiva, koja su dugo zacjeljivala, i neugodne, mnogima nepodnošljive, mobilne proteze. 

Bez obzira na značajne atrofije čeljusti, vaš osmijeh može biti u potpunosti obnovljen unutar 24 sata.

Opcija koju danas pacijenti imaju zaista uvelike olakšava put do skladnog osmijeha, ali i potpuno obnovljene žvačne funkcije, koja je za mnoge pacijente bila sasvim izgubljena ili značajno otežana.

Kirurški zahvat ugradnje zigomatskih implantata

Za kirurški zahvat ugradnje zigomatskih implantata potrebna je lokalna anestezija

Oporavak traje nekoliko dana

Za ovu tehniku, dakle, količina kosti nije presudna za mogućnost ugradnje zigomatskih implantata

Imedijatno opterećenje na zigomatskim implantatima

Zigomatska implantologija bazirana je na all on four tehnici. 

Iako je sam zahvat vrlo zahtjevan i treba ga izvoditi samo iskusni maksilofacijalni kirurzi, ova tehnika pruža rekonstruiran te funkcionalno i estetski rehabilitiran osmijeh unutar 24 sata od samog zahvata. 

Zahvat umetanja zigomatskih implantata obavlja se tako da se gornja čeljust, u predjelu jagodične kosti (zygoma), ispuni dvama ili četirima implantatima dužine do 5,5 cm. 

Već sutradan pacijentu se postavlja imedijatno opterećenje. Ono podrazumijeva efektno i stabilno brzo rješenje, odmah po kirurškom zahvatu. 

Kvaliteta implantološke cjeline garantira odličan prijenos sila te omogućava imedijatno opterećenje na implantatima unutar 24 sata nakon zahvata.

Mogućnost postavljanja imedijatnog opterećenja daje pacijentu opciju brzog nastavka s uobičajenim aktivnostima u kratkom roku.

Privremena proteza koja se fiksira unutar 24 sata na zigomatske implantate daje funkcionalnu i estetski zadovoljavajuću cjelinu.

To su fiksni zubi koje pacijent nosi i njima se služi do trenutka kad je implanatološki rad spreman za postavljanje finalnog fiksnog rada, što je prosječno 6-8 mjeseci nakon što je obavljena kirurška faza.

Fiksna proteza na zigomatskim implantatima

Zigomatska implantologija kao izuzetno napredna implanto-protetska rehabilitacija ohrabrujuća je tehnika koja, uz pomoć vrsnih maksilofacijalnih kirurga kojima njihova stomatološka tvrtka osigurava odlične materijale (posebno kad je vrsta korištenih implantata i protetskih radova u pitanju), daje nadu u nov osmijeh čak i vremenski dugo bezubim pacijentima.

Digital smile protokol

Kako bi konačan rezultat bio funkcionalno i estetski na najvišem nivou, naša stomatološka klinika razvila je poseban i izuzetno ugodan za pacijenta, digital smile protokol, po principu digital smile design. 

Tako i ova tehnika ima vrlo zadovoljavajuće rezultate, kako po pitanju estetike, tako i po pitanju funkcionalnosti. 

Pacijenti koji su najčešći kandidati za ovu vrstu implanto-protetske rehabilitacije su oni kojima klasična mobilna proteza više nije bila učinkovito rješenje.

Faza 
1

Proces ugrađivanja zigomatskih implantata

Faza 
2

Imedijatno opterećenje implantata privremenom protezom

Faza 
3

Cijeli protokol se zaokružuje ugradnjom konačne faze, a to je definitivna proteza

Tako Pacijent dobiva finalan rad za 6-8 mjeseci od zahvata, a čija estetika savršeno odgovara njegovim anatomskim karakteristikama.

Zigomatski implantati - klinički slučajevi

Implantološka terapija zigomatskim implantatima objedinjuje nove tehnike rehabilitiranja izgubljene ravnoteže osmijeha, bilo da se radi o potpunoj bezubosti uzrokovanoj preranim gubitkom zubi ili odlukom da se izvade preostali zubi zbog, primjerice, kroničnog parodontitisa ili prevelike istrošenosti zubi. 

Vrsni maksilofacijalni kirurzi s velikim iskustvom u dentalnoj implantologiji garantiraju gotovo stopostotni postotak uspješnosti, što pacijentima daje veliko povjerenje, potrebno da cjelokupan proces proteče ugodno za pacijenta, ali i da konačan rezultat bude zadovoljavajuć.

Oralna higijena uz zigomatske implantate

Nakon ugradnje zigomatskih implantata, oralna higijena treba biti na visokoj razini kako bi se spriječile eventualne komplikacije. 

Naša stomatološka ordinacija daje detaljne upute za održavanje odličnog zdravlja usne šupljine i nakon ugradnje zigomatskih implantata. 

Osim što posebnu brigu oko oralne higijene zahtijeva definitivna proteza, finalan rad koji se postavlja kad prođe vrijeme zacjeljivanja, odličnu higijenu zahtijeva i privremena proteza na implantatima.

Kako bi se izbjegla upalna stanja, periimplantitis, potrebno je:

  • Redovno odlaziti na stomatološke kontrole
  • Redovno upotrebljavati antiseptičke vodice za ispiranje usne šupljine
  • Pranje zubi 2-3 puta dnevno
  • Korištenje zubnog tuša, kao i interdentalnih četkica

Iskustvo pokazuje kako odlična suradnja pacijenta i stomatologa dovodi do dugotrajnih rezultata, bez komplikacija.

Iskustva pacijenata

  • Sono ritornata ieri da Belgrado, ho fatto il primo intervento, è andata benissimo.
    Vorrei ringraziare di cuore lo staff per la cura, l'attenzione la cortesia e non di meno la competenza dimostrata da tutti loro. Complimenti e a presto per il secondo incontro, grazie di tutto.

    Mariella V.

map-markerphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp