Zubne krunice

Kontaktiraj nas!

Što je zubna krunica?

Ugradnja zubnih krunica jedan je od najčešćih zahvata u našoj stomatološkoj klinici, bilo da se radi o ugradnji krunice kao zamjene za prirodnu krunu zuba ili o keramičkoj krunici na implantatu.

Kad prirodni zub zahvaćen karijesom treba liječenje zuba, a sam postupak uključuje otvaranje zuba, nerijetko je nakon tog zahvata potrebna zubna krunica kako bi se spriječilo pucanje ostatka zuba. Radi se o slučajevima kad klasični ispuni ne mogu stabilno popuniti novonastalu situaciju te bi, bez kvalitetne ispune, ostatak zuba vrlo brzo puknuo.

Na taj način čvrstoća, funkcionalnost i estetska komponenta ostaju sačuvani. Isto tako, nakon uklanjanja upaljene zubne pulpe, takozvanog vađenje živca, ostaju devitalizirani zubi koji mijenjaju boju u tamnosivu ili tamnosmeđu te se estetski više ne uklapaju u ostatak zubne cjeline.

Česta je situacija da je zub, kod kojeg je zubni karijes učinio značajnu traumu, već pretrpio lom većeg dijela kojeg klasična plomba jednostavno ne može restaurirani nastali gubitak. Željeli bismo naglasiti kako je, za što dulje zdravlje zubi, bez karijesa i upalnih procesa zubne pulpe, važno odmah po nicanju trajnih zubi, a posebno na kutnjacima i pretkutnjacima, obaviti pečaćenje zuba. To će zaštititi zube od preranog propadanja.

Ako imate krivo pozicioniran zub te ne želite nositi ortodontski aparatić, mijenjanje oblika i položaja zuba efikasno se i brzo rješava ugradnjom keramičke krunice. 

U takvim slučajevima, keramička zubna krunica znatno skraćuje vrijeme rehabilitacije dentalne ravnoteže jer ako je ravnoteža zubi poremećena, dolazi do pretjeranog trošenja zubi koji su pod velikim opterećenjem žvačnih sila, a tako se oštećuju više nego što bi se oštećivali u uvjetima dentalne ravnoteže.

Kontaktiraj nas!

Zubni mostovi

Osim što keramička zubna krunica izvrsno obnavlja funkciju i estetiku pojedinačnog zuba, zubni mostovi odličan su protetski nadomjestak u slučaju kad sasvim nedostaje jedan zub, ali i više njih.

Zubni mostovi sastoje se od onoliko članova koliko nedostaje zubi, ali se kao član zubnog mosta uključuju i po jedan susjedan zub sa svake strane zubnog nedostatka jer ti članovi služe kao nosači.

Naša stomatološka klinika u svojoj ponudi nudi različite vrste zubnih krunica, između kojih možete birati, ovisno o vašim željama. Materijali koje najčešće koristimo u našoj poliklinici su cirkon – keramika, metal – keramika i integralna keramika (litij disilikat keramika).

Naše protetske rukotvorine su spoj znanja naših iskusnih dentalnih tehničara i visokokvalitetnih materijala za izradu zubne protetike.

Ulaže se velik trud kako bi svaki protetski rad, keramičke krunice, posve vjerno mijenjale nedostajući zub kod pacijenta te kako bi se vjerno očuvala ili rehabilitirala ravnoteža, kako žvačne funkcije, tako i ukupne dentalne estetike.

Često se krunica naziva umjetna zubna krunica, a zapravo se radi o vjerodostojnoj zamjeni prirodne zubne krunice.

Keramičke krunice su napredan način kojim se prirodan zub može dugotrajno sačuvati, a krunica na implantatu također je izvrstan način nadomještanja cijelog zuba, s izvrsno restauriranom estetikom i sačuvanom ravnotežom žvačnog sustava.

 

Proces ugradnje

Proces ugradnje keramičke krunice započinje uzimanjem otiska zubi, koji se u našoj stomatološkoj klinici radi pomoću oralnog skenera.

Oralni skener, multifunkcionalni digitalni uređaj, uvelike olakšava proces kojim se uzima otisak zubi jer je vrlo ugodan za pacijenta, bez klasičnih metoda koje su pacijentima znale uzrokovati razne nelagode.

U odnosu na tradicionalne metode, znatno je skraćeno vrijeme od uzimanja otiska, preko izrade rada do same ugradnje rada. Definitivna krunica se ugrađuje u samo nekoliko dana od uzimanja otiska.

Zub pod krunicama

Zub pod krunicom smatra se visokokvalitetno restauriranim zubom. Njegova funkcija i estetska vrijednost u dentalnoj cjelini sasvim su obnovljeni, a pacijent ponovno može nesmetano uživati u svakodnevnim aktivnostima.

  • g-corone-dentali-1
  • g-corone-dentali-2
  • g-corone-dentali-3
  • g-corone-dentali-4

Može li krunica zamijeniti prirodni zub?

Keramičke krunice odlično nadomještaju prirodni zub. U slučaju kad devitalizirani zubi (zub u kojem više nema bioloških procesa) ima značajnija oštećenja koja klasični ispuni ne mogu kvalitetno nadoknaditi, definitivna krunica je optimalan način nadomještanja.

Ako je uklonjena upaljena zubna pulpa te provedena devitalizacija zuba, pacijent i stomatolog zajednički odlučuju želi li pacijent zadržati zub s eventualno promijenjenom bojom ili će se odlučiti za zubnu keramičku krunicu.

Takav devitalizirani zub odlično funkcionira kao dio skladne dentalne cjeline, a sam zub pod krunicom preporučuje se kontrolirati 6 mjeseci nakon ugradnje krunice, kako bi se dijagnostički provjerilo stanje i uvidjela eventualna pojava ponovne upale.

Također, u slučaju ako je površina zuba na kojem je zubni karijes uzrokovao propadanje tkiva velika, zubni ispun se mora zamijeniti keramičkim krunicama.

Potpuni nedostatak pojedinačnog zuba

Ako imate potpuni nedostatak pojedinačnog zuba, preporučujemo da se, u dogovoru s našim stomatolozima, odlučite nadomjestiti zub koji nedostaje implantatom.

Kada se gubitak prirodnog korijena zuba nadomjesti implantološkom terapijom, sprječava se resorpcija (gubitak) volumena čeljusne kosti, što može poprilično remetiti cjelokupan dentalni sustav, ubrzati trošenje ostalih zubi koji nisu u skladnom suodnosu sila te se oštećuju.

Amalgamske krunice

Valja naglasiti da se kod pacijenata koji na zubima imaju amalgamske krunice treba odraditi zamjena kompozitnim ispunom, a ako stomatolog tako procijeni, i zubnom krunicom.

Smatramo da je dobra praksa stomatološke klinike kad svojim sadašnjim i budućim pacijentima pruža savjete koji im omogućavaju svjesnost kako je odlično zdravlje zubi važno, kako estetski, tako i funkcionalno, ali i za očuvanje dobrog sveukupnog zdravlja.

Dentalni implantati optimalan su način nadomještanja jednog (i više) zubi te predstavljaju naprednu stomatološku tehniku obnavljanja zubne ravnoteže. Osim stabilne zamjene zubnog korijena implantatom, definitivna krunica pruža pacijentu estetski i funkcionalno potpuno rješenje, a osjet je kao da vam je vraćena prirodna krunica zuba.

Čišćenje zubi

Čišćenje zubi i zubna higijena posebno su važni ako su vam ugrađeni implantati ili imate krunice. 

Naime, kako biste izbjegli bolesti potpornih tkiva zuba (prirodnog zuba ili implantata), potrebno je redovito odlaziti na profesionalno čišćenje zubi koje podrazumijeva čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje zubi i poliranje.

Parodontitis (upalna bolest potpornih tkiva prirodnog zuba) i periimplantitis (upalna bolest potpornih tkiva implantata) vrlo su česte bolesti koje nastaju zbog neadekvatne zubne higijene, stoga svojim pacijentima savjetujemo, uz profesionalno čišćenje zubi, svakako:

  • Dva do tri puta dnevno temeljito oprati zube
  • Koristiti zubni konac, interdentalne četkice i vodice za ispiranje ustiju

Zubna kapsula i estetika osmijeha

Drugi naziv za zubne keramičke krunice je i zubna kapsula – odličan protetski rad za danas sve važniju estetiku osmijeha.

Budući da je estetska stomatologija posebno važna grana stomatologije jer sažima sve komponente koje su potrebne kako bi vaš osmijeh bio zdrav, čvrst, skladan i dugotrajan.

Ako vaša prirodna krunica zuba ima velike karijesne lezije koje se ne mogu restaurirati kompozitnim ispunima, odlični estetski rezultati postižu se sinergijom različitih stomatoloških grana, kao što su stomatološka dijagnostika, endodoncija, dentalna implantologija i dentalna protetika.

Dentalna protetika posebno je važna jer omogućava da pacijent, dok je finalan protetski rad u izradi, nosi rad koji se zove provizorna krunica, a koja dobro obavlja sve potrebne funkcije u vremenu čekanja za postavljanje finalne keramičke krunice.

Takav privremeni (provizorni rad), u slučaju kad se postavlja na netom ugrađene dentalne implantate, zove se imedijatno opterećenje.

Muči li vas veći nedostatak zubi, zubni mostovi odlično će riješiti vaš problem.

Dentalni implantati kao nosači zubnog mosta optimalan su način rehabilitiranja potpunih zubnih nedostataka.

Imate li zubne nedostatke i želite stručno savjetovanje, te želite saznati cijenu određene vrste keramičke krunice, s povjerenjem nam se obratite kako biste dobili točnu ponudu za vaše stanje i saznali koliko pojedinačan zub košta.

Kontaktiraj nas!

Cirkonska zubna krunica

Jedna od najomiljenijih vrsta keramičkih krunica je cirkonska zubna krunica. To je fiksan protetski rad, često nazivan i čista keramika, izrađuju se od više slojeva cirkona, vrlo izdržljivog, otpornog kristala.

Ova keramička zubna krunica posebno je popularna jer je biokompatibilna, vrlo izdržljiva i odlično imitira prirodnu prozirnost zuba.

Postavljena krunica, izrađena od cirkona, izvrsno je rješenje za stražnje zube jer je vrlo otporna, pa tako i odličan nadomjestak kad prirodna krunica zuba više nije dovoljno čvrsta te joj je potrebna zamjena.

Budući da se nakon digitalnog uzimanja zubnog otiska cirkonska zubna krunica izrađuje s pomoću CAD/CAM tehnologije, dok pacijent čeka ugradnju finalnog protetskog rada, postavlja se provizorna krunica, vjerodostojno rješenje prilikom faze izrade finalnog rada.

Kontaktiraj nas!

Naši pacijenti često se odlučuju za cirkonsku zubnu krunicu jer iz različitih razloga, za njih metalkeramička zubna krunica nije zadovoljavajuća opcija.

Metal keramika kao materijal zubne krunice

Ponekad ovu vrstu keramičkih krunica pacijenti nazivaju metalne zubne krunice, ali zapravo se radi o materijalu izrade zubne krunice od kombinacije dvaju materijala – metalne legure koja čini bazu, a potom je metal keramička zubna krunica/navlaka sasvim prekrivena keramikom, što metalnu bazu sasvim skriva.

Metalna legura od koje se izrađuje baza metal keramičke krunice sastoji se od zlatne legure, legure materijala kao što su paladij i titan te legure s osnovom čelika (krom ili nikal).

Metalkeramička zubna krunica izvrsno je rješenje po omjeru cijene i kvalitete koju takav fiksan protetski rad pruža.

Metalne krunice izvrsne su za stražnju zubnu regiju jer odlično prenose snažne žvačne sile te su vrlo otporne.

Ako je kod pacijenata dijagnosticirana alergija na metale, preporučuje se koristiti bijelo zlato kao bazu izrade metalne krunice jer je taj materijal biokompatibilan.

Kontaktiraj nas!

Cirkonska krunica ili metal-keramička krunica?

Kad nas pacijenti pitaju koje su keramičke krunice - cirkonske krunice ili metalne krunice - idealne za njih, naš odgovor je taj da je sve stvar osobnog ukusa, ali da je cirkonska krunica ipak vjerodostojnija zamjena prirodnom zubu.

Vrste krunica su zaista raznolike kako bi uspješno zadovoljile svačije potrebe te o izboru keramičke krunice ne ovisi ukupna funkcionalnost i estetika restauriranog zuba.

Metal keramička zubna krunica/navlaka čest je izbor pacijenata jer predstavlja dobar omjer cijene i kvalitete, a kad je finalna metalkeramička zubna krunica ugrađena, pacijent ima obnovljenu žvačnu funkciju te je estetski zadovoljavajuća.

Oralna higijena i zubne krunice

Odlična oralna higijena vrlo je važna za odlično dentalno zdravlje.

Fiksna protetika u vidu keramičkih krunica, bilo cirkon keramičkih, metal keramičkih ili litij disilikat krunica zahtijeva posebno odgovorno vođenje zubne higijene, kako kroz redovite stomatološke preglede, tako i detaljnom kućnom higijenom zubi i usne šupljine.

Keramičke krunice odlična su zamjena prirodnoj kruni zuba, ali treba imati na umu kako redovno uklanjanje zubnog kamenca čuva stabilnu mikrofloru usne šupljine. Naime, zubni kamenac i naslage na zubima sadrže ogromne količine bakterija koje stvaraju biofilm, u slučaju da nisu redovito uklanjanje.

Tako nagomilane bakterije remete ravnotežu mikroflore u usnoj šupljini. One postaju opasne u trenutku kad kroz zubno meso dospiju u unutrašnjost zubne kosti, a potom i u krvotok. Štetne bakterije koje dospiju u krvotok mogu značajno naštetiti sveukupnom zdravlju, kao što su kardiovaskularno zdravlje i loša kontrola dijabetesa melitusa.

Ako su kao nosači keramičke krunice ugrađeni dentalni implantati, stomatološke kontrole i odlična kućna, ali i profesionalna briga oko zubnog zdravlja je ključna za dugotrajnost implantološkog kompleta, za preveniranje periimplantitisa (upalna bolest potpornih tkiva implantata) i za očuvanu odličnu funkcionalnost fiksnog rada.

Odlična je vijest to da keramičke krunice ne mijenjaju boju uslijed konzumiranja tamnih jela i pića pa možete nesmetano uživati u šalici crnog čaja ili soka od ribiza.

No, kako biste zadržali ujednačenu boju prirodnih zubi i keramičkih krunica, poželjno je, u dogovoru sa stomatologom, povremeno učiniti izbjeljivanje zubi.

Litij disilikat

Keramičke krunice izrađene od materijala litij disilikat estetski spadaju u sam vrh estetske stomatologije i dentalne protetike.

Drugog naziva, integralna keramika svojom čvrstoćom i bojom potpuno vjerno zamjenjuje prirodan zub je odlično imitira njegovu prozirnost, odbljesak i punoću.

To je, osim cirkon keramičke krunice, vrsta protetskog rada kojim se najbolje estetski nadomješta prirodna krunica zuba.

Za izradu ove vrste krunice koristi se CAD/CAM tehnologija koja minuciozno slijedi smile design protokol naše stomatološke klinike te se litij disilikat keramička protetika izrađuje iz jedinstvenih keramičkih blokova.

Budući da je estetika osmijeha u današnje vrijeme sve važnija, vjerujemo da će sve više zahtjeva naših pacijenata biti upravo ova fiksna protetika.

Litij disilikat keramička zubna krunica također ne uzrokuje prosijavanje unutrašnjih slojeva krunice na zubno meso i stoga je izuzetno pogodna za korištenje u prednjoj zubnoj regiji.

Kontaktiraj nasi!

Ova bezmetalna keramika sve je popularniji materijal koji daje zavidne rezultate, a restaurirani zub teško je razlikovati od prirodnog. U slučaju kad je pacijentu bezmetalna keramika povoljno rješenje, ponekad je takva keramika pacijentima i nužna jer imaju dijagnosticirane alergije na metalkeramičke krunice.

Pravila privatnosti

Protokol poštivanja pravila privatnosti u našoj stomatološkoj klinici za visokom je nivou i u potpunosti s odredbom GDPR. Prema pravilima naše stomatološke klinike, obrada osobnih podataka naših pacijenata koristi se isključivo u svrhe stomatološke terapije.

Cookies, odnosno, kolačići na našoj web stranici služe boljim performansama pretraživanja sadržaja. Više o tome možete pročitati na našoj stranici “cookie policy”.

Iskustva pacijenata

  • Vrhunski centar! Izuzetno ljubazno i profesionalno osoblje! Posebna pohvala dr. Andrei za spas u kriznoj situaciji!

    Marija M.

map-markerphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp