Zubne proteze

Kontaktiraj nas!

Zdravlje zuba važno je svakome od nas i utječe na naše cjelokupno zdravlje. Zbog toga je izuzetno važno brinuti se o tome.

Uz funkcionalnu ulogu koju igraju zubi, važna je i estetika - lijep osmijeh. Za održavanje zdravlja zubi važni su oralna higijena i redoviti preventivni pregledi kod zubara.

Međutim, često se zbog različitih zubnih trauma, nepravilne oralne higijene i neredovitih preventivnih pregleda izgubi jedan ili više zuba. 

U tom trenutku nastupa stomatologija, koja danas pacijentima nudi brojna rješenja kada je u pitanju gubitak zuba. Jedno od rješenja može biti zubna proteza.

Što je zubna proteza?

Prirodni zubi blago su za svakoga i svaki će stomatolog savjetovati pacijentu da ih zadrži što duže.

Međutim, kad se gubici dogode, važno ih je nadoknaditi.

Proteze su zamjenski elementi koji nadomještaju izgubljene zube. Danas se zahvaljujući zubnim protezama može postići funkcionalnost i prirodan lijep izgled.

Postoji nekoliko vrsta i klasifikacija zubnih proteza.

Koje su vrste proteza?

- Fiksna proteza
- Polufiksna proteza
- Mobilna proteza

Fiksne zubne proteze

Fiksna proteza jedno je od optimalnih rješenja za pacijenta, odnosno za obnovu lijepog i zdravog osmijeha.

Fiksna zubna proteza ima brojne prednosti. Oni su dugotrajni, pouzdani, čuvaju pacijentovu kost, a budući da nude stabilnost, pacijent ima veći osjećaj sigurnosti od mobilnih zubnih proteza i polu-fiksnih rješenja.

 

Polufiksna zubna proteza
(zubna proteza na implantatima)

Tipovi zubnih proteza također uključuju polu-fiksne zubne proteze. Instalira se na implantate, točnije, fiksira se na posebne šipke koje se pak ugrađuju na zubne implantate.

Budući da se njihova baza sastoji od implantata i oni ne sjede izravno na gingivi, izbjegava se daljnja resorpcija kosti čeljusti.

Polu-fiksna zubna proteza idealno je rješenje kada nije moguće ugraditi više implantata zbog resorpcije kosti čeljusti ili kada se vjeruje da bi postupak povećanja bio predug ili preskup za pacijenta.

Proteza na implantatima jedna je od proteza koja se može ukloniti, što je izuzetno važno za čišćenje i higijenu, a s druge strane, iako su uklonjive proteze, čvrsto su učvršćene i pacijent koji ih nosi osjeća se sigurno dok jede ili razgovara.

Zubna implantologija iz dana u dan postaje sve sofisticiranija, omogućujući pacijentima veličanstveni osmijeh i vraćajući samopouzdanje, što u mnogim slučajevima pacijenti gube zbog nedostatka zuba.

Mobilne proteze

Mobilne proteze izvrsno su rješenje kada pacijent izgubi zube, a fiksni protetski radovi nisu opcija. Mobilne proteze mogu biti: totalne i djelomične proteze.

Totalna mobilna proteza posebno je izrađena za obje čeljusti, a sastoji se od baze izrađene od ružičastog akrila.

Baza proteze je dio koji prianja na zubno meso radi raspodjele sile žvakanja. Budući da je donja baza u obliku potkove, pacijentu omogućuje slobodan prostor za jezik, dok gornja baza pokriva cijelo nepce.

Djelomična proteza koristi se kada pacijentu nedostaje manje zuba, dok se uklonjiva totalna proteza koristi kada pacijent treba riješiti potpuno odsustvo zuba.

Djelomična proteza preporučuje se kada pacijent još uvijek ima prirodne zube, ali važno je da se ti zubi obnove kako bi se na njih mogla pričvrstiti djelomična proteza.

To će pacijentu olakšati stavljanje proteze, olakšati žvakanje i pružiti mu osjećaj ugode dok je nosi.

Vrsta mobilne proteze prikladne za pacijenta utvrdit će se nakon posjeta i detaljne dijagnostičke obrade.

Mobilne zubne proteze jednostavno su jeftinije rješenje u slučaju nedostatka zuba i omogućuju obnavljanje oštećene funkcionalnosti, a istovremeno vraćaju estetiku osmijeha.

Čišćenje proteza

Često postavljana pitanja naših pacijenata odnose se na čišćenje proteza.

Kada je riječ o mobilnim zubnim protezama, izuzetno je važno kako se održava oralna higijena. Da bi mogao ispuniti svoju svrhu, mora se paziti.

Kako se stanje usta neprestano mijenja, mijenja se i zubno meso, a time i stabilnost uklonjive proteze.

Pacijentu se savjetuje da se brine o svom oralnom zdravlju, ali i redovito podvrgava pregledima kod svog zubara.

Čišćenje polufiksne zubne proteze također je važno, ali kao što smo već rekli, lako se uklanja, a čišćenje je prilično jednostavno, što je izuzetno važno za njezinu dugotrajnost, za zubno stanje pacijenta koji je nosi i za njegovo zadovoljstvo izvedenim poslom.

Što se tiče fiksne zubne proteze, ona je fiksirana i ne može se ukloniti, ali to ne znači da se o njoj ne bi trebalo brinuti.

Redovita njega oralne higijene za pacijenta trebala bi biti na prvom mjestu, a stomatološka klinika mjesto koje treba redovito posjećivati ​​kako bi se utvrdilo je li sve u redu.

Zubna higijena izuzetno je važna kada je u pitanju dugovječnost proteza, ali i jednostavnost njihova nošenja za pacijenta.

Zubne proteze u Implant centru Martinko

Individualni pristup za svakog pacijenta u našoj klinici.

Po dolasku u kliniku uzimaju se vaši osobni podaci za koje jamčimo da će se koristiti samo u svrhu terapije u klinici i nikada neće biti otkriveni trećim stranama.

Svojim pacijentima garantiramo najcjelovitiju privatnost, za koju vjerujemo da je vrlo važna ako želimo uspostaviti odnos povjerenja, koji je temelj za samu terapiju.

Nakon što se dobiju osobni podaci o pacijentu, vrijeme je za temeljit dijagnostički pregled kako bi se osiguralo da je pacijent kandidat za ovu vrstu terapije.

Stomatolog mora dobiti odgovore na sva pitanja koja se odnose na opće i zdravlje zuba pacijenta, ali mora poslušati i njegove estetske želje kako bi postigao rezultat koji donosi obostrano zadovoljstvo.

Kako bi dobili točniju sliku o zubnom stanju pacijenta, naša klinika koristi najnaprednije dijagnostičke radiološke uređaje, poput RVG, RTG i CT.

Je li proteza, a u ovom slučaju i koja vrsta proteze, idealna za pacijenta i za postizanje željenih rezultata, utvrdit će se na kraju cijelog protokola, koji se u našoj klinici strogo poštuje i kojeg se pridržava cijeli tim .

Jednom kad se utvrdi da je pacijent idealan kandidat za zubne proteze i kada se utvrdi vrsta proteze, započinje terapija.

Djelomična proteza

Ako se koriste djelomične proteze, obično se prvo ukloni preostali dio zuba i napravi otisak čeljusti.

Zatim se otisak šalje u zubni laboratorij gdje se na osnovu njega izrađuju proteze. Važno je napomenuti da će pacijent dobiti privremene zube dok čeka da djelomična proteza bude spremna.

Polufiksna proteza

Ako se radi o polufiksnoj protezi, prvo se ugrade implantati, a nakon što završi postupak osteointegracije, umetne se proteza.

Budući da će postupak osteointegracije trajati nekoliko mjeseci, pacijent će dobiti privremenu protezu, uvijek iste svrhe, funkcionalnu i estetsku.

map-markerphoneyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp