Zubni mostovi

Kontaktiraj nas!

Što je zubni most?

Odličan način nadomještanja zubi koji nedostaju, bilo da se radi o pojedinačnom zubu ili o nedostatku više zubi, zove se zubni most. Izrađuje se od više komponenti koje se zovu dentalni elementi.

Zubni mostovi mogu se podijeliti na tradicionalni most (zubni most s prirodnim zubima nosačima i članovima koji ine središnji dio mosta) i na zubni most na implantatima.

Tradicionalni most

Ako, primjerice, imate nedostatak nekoliko susjednih zubi, odlično rješenje za zamjenu je tradicionalni most jer su dentalni elementi ili članovi zubnog mosta izrađeni na način da broj članova zubnog mosta odgovara broju zubi koji nedostaju i po jedan zub sa svake strane, a to su takozvani zubi nosači zubnog mosta.

U slučaju da vam nedostaju tri susjedna zuba (to su srednji elementi zubnog mosta), most se izrađuje od pet dentalnih elemenata.

Kad se finalan protetski rad cementira (fiksira kompozitnim materijalom), pacijent ima stabilan nadomjestak koji savršeno funkcionira unutar dentalne cjeline. To se zove fiksni zubni most.

Zubni most na implantatima

Nedostatak više zubiju može se optimalno nadomjestiti i zubnim mostom na implantatima. Takav implantološko-protetski rad je spoj više stomatoloških grana koje sinergijski savršeno rehabilitiraju nedostatak više susjednih zubi.

Ako vam nedostaju tri zuba, ugrađuju se dva implantata, a ovakav zubni most ima tri dentalna elementa.

Zubne krunice/kapsule izrađuju se od materijala koji pacijent dogovori sa stručnim timom (primjerce, cirkon-keramičke ili metal-keramičke krunice), uz detaljno savjetovanje koji protetski materijal najbolje odgovara željama pacijenta, ali i najboljem estetskom rezultatu za određenu dentalnu regiju.

Postoje situacije kad pacijent želi u kratkom roku ispraviti oblik jednog ili više zubi koji nemaju idealan oblik, boju ili nisu u dobrom odnosu s drugim zubima, a ortodontska terapija nije im poželjna zbog vremena potrebnog za postizanje rezultata.

Takvi krivi zubi mogu se restaurirati prekrivanjem zubnim mostom, odnosno združenim zubnim krunicama, koje izvrsno ispravljaju boju, oblik i položaj krivih zubi.

Smile design protokol naše dentalne klinike omogućuje našim pacijentima da se, uz savjetovanje s našim stručnim stomatološkim timom, odluči za opciju koja njemu ili njoj više odgovara – stvaramo zubne mostove u tipu kakvom želite te tako trajno i fiksno rješavamo veće zubne nedostatke.

Kako nadomjestiti zub koji nedostaje?

Ako pacijent duže vrijeme ima nedostatak jednog ili više zubi, gotovo sigurno je došlo do resorpcije zubne kosti.

Naši pacijenti, uz savjetovanje s našim stručnim timom, mogu birati između opcija nadomještanja zubnog nedostatka zubnim mostom, koji ne zahtijeva postupak regeneracije zubne kosti radi stvaranja uvjeta za ugrađivanje zubnih implantata, takozvano podizanje sinusa (sinus lift), zahvata u gornjoj čeljusti ili augmentacije kosti (također postupak regeneracije kosti) ili ugradnjom dentalnih implantata kao budućih nosača zubnog mosta.

Zub koji nedostaje, o koliko god se zubi radi, može se odlično nadomjestiti bilo kojom od navedenih tehnika.

Smile design protokol naše dentalne klinike podrazumijeva realan prikaz stanja koje može dobiti nakon određene terapije, pa tako i vidjeti koje su razlike između nadomještanja gubitka zubi implantološko-protetskom terapijom ili protetskom terapijom. Odlukom o tehnici nadomještanja zubi koji nedostaju, pristupa se daljnjem protokolu.

Zubi nosači – funkcija

Zubi nosači predstavljaju:

1

Prirodne zube (susjedne zube oko mjesta na kojem nedostaju zubi) kao nosače zubnog mosta.

2

Fiksni zub u obliku dentalnog implantata s obje strane zubnog mosta kao nosač zubnog mosta.

Tradicionalni most sadrži onoliko dentalnih elemenata koliko zubi nedostaje, uz to se susjedni zubi sa svake strane moraju brusiti kako bi se na njih postavila zubna krunica jer tako postaju dentalni elementi zubnog mosta.

Drugo rješenje za zamjenu zubi koji nedostaju je fiksni zubni most na nosačima u vidu dentalnih implantata.

Ovo rješenje predstavlja bolji način nadomještanja zubnog nedostatka jer ugrađeni dentalni implantati čuvaju volumen potporne zubne kosti upravo zato što efikasno i biokompatibilno zamjenjuju prirodni korijen zuba i tako postaju umjetni korijeni – vjerodostojna zamjena prirodnima.

Fiksni zub – uloga

Uloga koju ima fiksni zub – implantološko-protetski nadomjestak za prirodni zub - s obje strane zubnog mosta je uloga zubi nosača.

Radi se o načinu nadomještanja zubnog nedostatka pomoću ugradnje dentalnih implantata na koje se ugrađuje zubna krunica, odnosno onoliko zubnih krunica koliko članova zubni most ima.

Ovakav tip zubnog mosta, koji ima implantate kao nosače, odličan je način da se spriječi brušenje i kako bi prirodni susjedni zubi ostali sačuvani.

Estetska stomatologija danas iznalazi najbolje načine kako bi se što bolje i dulje sačuvali intaktni (prirodni) zubi, kako bi se spriječio gubitak zubne kosti, potrebne za dobru potporu i ravnotežu svih zubi ili nadoknadio postojeći gubitak na optimalan način.

Fiksni implantološko-protetski most idealan je način obnavljanja narušene zubne ravnoteže koja uvelike može narušavati pacijentovo zdravlje i svakodnevan život.

Kontaktiraj nas!

Ostaje li mi prirodni zub?

Kad je potpuno zdravlje zuba u pitanju, estetska stomatologija podrazumijeva očuvanje intaktnih zubi koliko je god to moguće.

U tome veliku ulogu igra i konzervativna stomatologija jer primarno, različitim terapijama, ima za cilj izliječiti kariozan zub, u konačnici je cilj postići da zdravi zubi što duže ostaju takvima.

Jasno je, dakle, da moderna stomatologija ulaže maksimalan napor kako bi se prirodni zub očuvao.

Kad se radi zubni most, potrebno je naglasiti da se u slučaju kad se odstranjeni zub ne nadomješta implantološkom terapijom, već protetskim nadomjestcima – zubnim krunicama – bruse po jedan susjedni zub sa svake strane, kako bi taj prirodni zub služio kao nosač zubnog mosta.

Pacijent može izabrati drugu opciju nadomještanja zubnog nedostatka mostom na dentalnim implantatima pa se tako susjedni zdravi zubi potpuno čuvaju.

Oralna higijena nakon ugradnje mosta

Nakon ugradnje mosta, pacijent se treba pridržavati detaljnih uputa o održavanju oralne higijene koje preporučuje naša stomatološka klinika.

Da bi zdravlje zuba bilo na visokoj razini, potrebno je:

  • Redovito odlaziti na stomatološke kontrole
  • Profesionalno čistiti zube od tvrdih i mekih naslaga
  • Dva do tri puta dnevno temeljito prati zube preporučenim pastama i četkicama za zube
  • Koristiti zubni konac i antiseptička sredstva za ispiranje ustiju

Važno je upotrebljavati četkice za zube s vrlo mekanim vlaknima. Budući da keramičke krunice zadržavaju svoju boju bez obzira na obojenu hranu i pića, po potrebi treba profesionalno izbjeljivati zube kako bi se održavala ista ili slična boja zubi.

Fiksni protetski rad u stomatologiji

Različiti zubni gubici drugačije se tretiraju, pa tako postoje situacije kad se kod pacijenta treba nadomjestiti nekoliko zubi, kao i svi zubi. Za različite dentalne situacije postoje različite zubne proteze. Kad se moraju nadomjestiti svi zubi, jedna od popularnih i odličnih tehnika je fiksni protetski rad koji na četiri implantata, nosača protetskog rada, ima fiksni protetski rad – tehnika all on four. Naša stomatološka klinika poznata je po svojem Smile design protokolu koji daje pacijentu mogućnost realnog vizualnog prikaza opcija koje smatramo optimalnima pa tako pacijent može birati kako želi riješiti svoj zubni nedostatak.

U današnje vrijeme, tradicionalne zubne proteze više nije prvi izbor pacijenata zbog svojih brojnih nedostataka, kao što su:

  • Neadekvatno stabiliziranje u ustima
  • Vrlo smanjen okus hrane
  • Ispadanje i slično

Bilo da je izbor mobilna proteza na implantatima (polufiksan protetski rad, najčešće fiksiran kuglama i prečkom), tradicionalni most ili most na dentalnim implantatima za nadoknadu nekoliko zubi, možete se pouzdati u naše dugogodišnje internacionalno iskustvo, stalno usavršavanje i educiranje, kako bismo našim pacijentima ponudili samo najbolje usluge za dugoročne funkcionalne rezultate.

Dentalni implantati kao nosači zubnog mosta

Opcija nadoknade zubnog gubitka pomoću dentalnih implantata kao nosača zubnog mosta idealan je način očuvanja volumena kosti, u konačnici vrlo važnog za stabilnu potporu implantološko-protetskom radu, kao i za ravnotežu ostatka zubi.

Dentalni implantati koji se ugrađuju tako da služe kao nosači zubnog mosta su biokompatibilna, čvrsta zamjena prirodnom korijenu zubi i kao takvi, postaju umjetni korijeni.

Naša stomatološka ordinacija radi po svojem pomno razvijenom Smile design protokolu te spaja različite grane stomatologije kako bi vaš osmijeh bio prirodno skladnog osmijeha, zdrav, lijep i dugotrajan. Jedna od posebno važnih grana je dentalna implantologija.

Kad se pacijent odluči za ovu tehniku rehabilitacije dentalne ravnoteže, potrebno je dijagnosticirati je li pacijent dobar kandidat za ugradnju implantata.

Ako na mjestu gdje pacijent ima zubni nedostatak duže vremena dođe do resorpcije kosti (gubitka kosti zbog čega se ne može ugraditi implantat), potrebna je regeneracija kosti, bez obzira radi li se o budućoj ugradnji implantata u kosti donje čeljusti ili u kosti gornje čeljusti.

Potom se vrši postupak regeneracije kosti koji oralna kirurgija naziva augmentacija kosti i podizanje sinusa (sinus lift). Jednom kad je zubna kost regenerirana, mogu se ugraditi dentalni implantati, čija je uspješnost ugradnje u našoj stomatološkoj klinici 97%.

Na ugrađene implantate unutar 24 sata ugrađuje se imedijatno opterećenje – provizorni zubni most, a nakon vremena cijeljenja implantata i finalan fiksni zubni most.

Opcija nadoknade zubnog gubitka pomoću dentalnih implantata kao nosača zubnog mosta idealan je način očuvanja volumena kosti, u konačnici vrlo važnog za stabilnu potporu implantološko-protetskom radu, kao i za ravnotežu ostatka zubi. Dentalni implantati koji se ugrađuju tako da služe kao nosači zubnog mosta su biokompatibilna, čvrsta zamjena prirodnom korijenu zubi i kao takvi, postaju umjetni korijeni.

Zubni mostovi u svakodnevnom životu

Zamijenite klasične metode nadomještanja nedostatka jednog ili nekoliko zubi nekom od naprednih tehnika koje naša stomatološka klinika nudi, a zubni mostovi svakako su jedna od njih. Estetska stomatologija podrazumijeva optimalno nadoknađivanje zubnih nedostataka, a Smile design protokol naše dentalne klinike bazira se na tim odredbama.

Česta pitanja pacijenata o zubnim mostovima:

Koliki je vijek trajanja zubnog mosta?

Vijek trajanja zubnog mosta je, uz redovne stomatološke kontrole i izvrsnu zubnu higijenu, je minimalno 10 godina.

Može li zubni most ispasti tijekom nošenja?

Zubni most ne može ispasti tijekom nošenja jer je cementiran kompozitnim materijalom i čvrsto fiksiran. Uživajte nesmetano u osmijehu uz zubni most.

Je li bolji tradicionalni most ili most na implantatima?

Radi rehabilitiranja zubne kosti, u svakom slučaju preporučujemo zubni most na dentalnim implantatima.

Može li se zubni most izvaditi?

Zubni most koji je fiksiran, odnosno cementiran kompozitnim materijalom, pacijent ga ne može sam izvaditi.

Iskustva pacijenata

  • Finalmente finiti tutti i lavori alla mia bocca nella nuova clinica, piena di un numeroso staff simpaticissimo e cordiale. Grazie alla dottoressa Ivana, professionale e paziente nei miei confronti. Dopo un breve "rodaggio" mi sono recato a Milano per fissare definitivamente il tutto. Anche a Milano lo staff elargisce simpatia e cordialità. Un grosso complimento alla direzione che si è accorta di un'anomalia nel mio saldo delle prestazioni che mi ha prontamente contattato per la restituzione di alcune centinaia di euro che avevo versato in più. Quindi come sanno tutti quelli che li conoscono, l'onestà non manca di certo...

    Mario S.

map-markerphoneangle-downyoutube-playinstagramfacebook-officialwhatsapp